Gradonačelnik Dinko Pirak potpisao je danas ugovor o sufinanciranju s predsjednikom Udruge pčelara Čazma, Darkom Janžekom. Iz Gradskog proračuna za Udrugu pčelara Čazma ove će se godine izdvojiti 40.000 kn, što je značajno povećanje u odnosu na prijašnje razdoblje. Razlog tomu su nove mjere kojima će se izravno pomagati članovima u proizvodnji meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Osim potpisivanja ugovora, gradonačelnik Pirak je članovima Udruge najavio i mogućnost otvaranja svojevrsnog Mednog centra u Čazmi gdje bi se prezentirali pčelarski, ali i drugi ekološki proizvodi čazmanskih proizvođača: “Imamo krasan prostor u objektu iz projekta Čazma Natura gdje možemo to sve prezentirati i gdje se može naći i kutak za pčelare da izlože svoje proizvode, prodaju i tako prezentiraju naš kraj i na ovaj način”, rekao je gradonačelnik Pirak.

Darko Janžek, predsjednik čazmanske Udruge pčelara rekao je kako će sredstva biti utrošena na financiranje materijalnih troškova postojećih pčelinjih zajednica jer je stanje u prirodi sve lošije i pčelari se bore da pčele prežive razdoblja bez paše, a i ove godine je i mraz ponovno odnio svoje: “Imamo i program za podizanje kvalitete meda kroz koji kupujemo inox kante gdje se med može čuvati i flaširati, tako da su nam i za to sredstva dobrodošla. Da nema potpore Grada Čazme, pčelarska Udruga ne bi mogla funkcionirati u svojim osnovnim stvarima, tako da smo zahvalni Gradu Čazmi i gradonačelniku Piraku,” rekao je Janžek.

Domaćin susreta bio je jedan od najstarijih i zasigurno jedan od pčelara s najdužim stažem, Ivan Sever, koji se ovim poslom bavi već 55 godina: “Želim zahvaliti građanima Čazme koji kupuju med jer, da nema njih, ne bi ni mene bilo na tržnici. U Čazmu nitko ne dolazi na tržnicu s pčelinjim proizvodima osim mene. Imam sve pčelinje proizvode, od peluda i propolisa do raznih vrsta meda. Ljudi prodaju na kućnom pragu, ali nas u Udruzi ima samo tri-četiri koji imamo R-broj, koji možemo na taj način prodavati”, rekao je Sever.