Utrka od Zagrebačkog do Čazmanskog kaptola najduža je cestovna atletska utrka u Hrvatskoj duga 61km i 350m i među najstarijim je sportskim manifestacijama u državi. Trči se od 1976. godine i samo se jedne godine nije održala, zbog neposredne ratne opasnosti. U najvišem je rangu natjecanja po Hrvatskom atletskom savezu. 41. supermaraton  Zagreb – Čazma, “Od Kaptola do Kaptola”, održat će se u nedjelju, 3, travnja 2016. godine.

Organizatori utrke su Grad Čazma, Sportska zajednica Grada Čazme i Turistička zajednica Grada Čazme. Start je 03.04.2016. godine, sa zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića, u 8,00 sati. Stazu dugu 61 km i 350 m, trasom Cesarčeva – Vlaška – Maksimirska –Avenija Dubrava – Dubrava – Sesvete – Dugo Selo – Božjakovina – Lupoglav – Kloštar Ivanić – Šumećani – Dapci – Bosiljevo – Čazma treba pretrčati za najviše 7 sati. Nagradni fond je 9000 kuna.

Tradicionalno, na cilju u Čazmi bit će organizirani mnogi popratni zabavno-sportski sadržaji: sportske igre predškolske i školske djece, susret oldtimer vozila, probne automobilske vožnje, moto-alka. Za sve će posjetitelje biti osigurana besplatna degustacija lovačkog gulaša i vina s Čazmanskog vinokapa, a kao posebnu zanimljivost organizatori najavljuju demonstraciju snage Vilijama Deda koji će vući automobil samo uz pomoć vlastitih mišića.

PROGRAM MARATON 2016