Temeljem financijskih rezultata poslovanja poduzetnika BBŽ u 2018. godini, koje je objavila Hrvatska gospodarska komora, najveći udio u ukupnim prihodima županije čine prihodi poduzetnika grada Bjelovara, s 54,2 posto. To je i razumljivo, s obzirom da je Bjelovar najveći grad u BBŽ. No odmah nakon našeg županijskog središta, s daleko manjim brojem stanovnika, tu je grad Čazma, koji u ukupnim prihodima županije sudjeluje s 10,8 posto.

Najveći porast prosječne mjesečne neto plaće u odnosu na proteklu godinu, za 8,2 posto, ostvaren je upravo kod djelatnika poduzetnika grada Čazme.

Zaposleni grada Čazme, s prosječnom plaćom u iznosu od 4.249 kn također slijede zaposlenike grada Bjelovara, koji su u tvrtkama ostvarili najveću prosječnu mjesečnu neto plaću od 4.397 kn.

Poduzetnici grada Čazme, s 1.656 djelatnika ili 11,3 posto drugi su poslije Bjelovara po ukupnom broju zaposlenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dobri gospodarski rezultati nastavljaju se još od 2017. godine: „Ovo su odlični pokazatelji da smo na dobrom putu u zajedničkom ostvarivanju ciljeva, a to je dobra poduzetnička klima i razvoj investicija. Grad Čazma očito je prepoznat od strane ulagača, a nastavkom započetih projekata, od kojih najveći, Čazma Natura, ima za cilj razvoj turizma i nova zapošljavanja, odnosno otvaranje novih radnih mjesta, ne dvojim da će ovi pokazatelji u budućem razdoblju biti još i bolji“, zadovoljan je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Inače, u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježen je dolazak 748 turista i 2 805 noćenja, što je značajno povećanje u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, kada je Čazmu i okolicu posjetilo 567 turista i kada su zabilježena 1 492 noćenja. Za razliku od prijašnjih godina kada je većina turista bila domaćih, ove godine veći je broj stranaca, tako da je u ukupnom broju dolazaka, stranih 409, a domaćih 339, dok su strani turisti zabilježili i veći broj noćenja, 1 647 prema 1 158 domaćih. Najveći broj stranih turista dolazi iz Italije, Nizozemske i Austrije. S obzirom na povećanje broja turista, i novih objekata za njihov smještaj ima sve više, pa je i sve više registriranih smještajnih jedinica na čazmanskom području.

„Jako sam zadovoljan ovim podacima. S obzirom na svjetski poznatu manifestaciju Božićnu priču, tijekom koje grad Čazmu posjeti 100-ak tisuća ljudi, i skoru izgradnju prvog biološkog kupališta u Hrvatskoj, u budućem razdoblju, kao što sam već rekao, očekujem još bolje rezultate“, zaključio je gradonačelnik.