Temeljem preporuka Ministarstva unutarnjih poslova, državnog Stožera civilne zaštite i Središnjeg državnog ureda za sport, vezano uz sprečavanje širenja koronavirusa, Stožer civilne zaštite Grada Čazme, u čijem sastavu su predstavnici Grada Čazme, Policijske postaje Čazma, Javne vatrogasne postrojbe grada Čazme, Sportske zajednice grada Čazme, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, Gradskog društva Crvenog križa Čazma, Komunalija te Službe Civilne zaštite Bjelovar donijeli su odluku o odgađanju manifestacija na području grada Čazme, koje uključuju veći broj osoba, do daljnjega:

„Prvenstveno se ovo odnosi na Čazmanski vinokap i Supermaraton koji su bili planirani za kraj ožujka. U oba slučaja, riječ je o međunarodnim manifestacijama, s mnogo popratnih sadržaja, koji uključuju više od 1000 osoba. Naime, neki od izlagača na Vinokapu su iz slovenskog mjesta Metlika u kojemu je, na žalost, potvrđen slučaj koronavirusa.

Što se tiče Supermaratona, osim 150 trkača i njihovih pratitelja, tu je riječ o puno većem broju sudionika. Supermaraton je utrka koja povezuje Zagreb i Čazmu te prolazi kroz nekoliko gradova, općina i dvije županije. Na trasi imamo 12 okrijepnih stanica na kojima su članovi naših sportskih klubova te logistiku duž cijele staze, od starta do cilja. Na cilju u Čazmi ove godine bilo je planirano sudjelovanje 500-tinjak djece, od vrtićanaca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca do raznih udruga s našeg područja, a od lani se uključila i udruga Sportske igre mladih. U programu sudjeluju mnoge druge udruge iz Čazme i šire, održava se moto-alka, dijeli se hrana.

S obzirom na sve ozbiljnije stanje i upute koje dolaze od nadležnih službi, smatram da bi bilo neodgovorno izložiti sve riziku. Naše manifestacije neće se otkazati već će se odgoditi na neko vrijeme. Za sada razmatramo da bi to moglo biti najesen, ali tek će razvoj situacije s koronavirusom pokazati što ćemo i kada moći organizirati,“ naglasio je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Upitno je i održavanje drugih većih manifestacija u Županiji, a susjedne su već otkazale veće događaje.