Većina stanovnika Grada Čazme ima sreću i mogućnost da sami uzgajaju hranu, pogotovo nešto voća i povrća, barem za potrebe svoje obitelji. Također, tu su i lokalni proizvođači, obiteljska gospodarstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i od kojih također možemo nabaviti ukusnu sezonsku hranu, ali i razne prerađevine, poput domaćeg ajvara, ulja ili sira. U današnje vrijeme skupe i hrane upitne kvalitete, koja se prodaje u trgovačkim lancima, to je velika blagodat. Još jedna stepenica više je ekološki uzgojena hrana, koja nam je također lako dostupna zahvaljujući sad već tradicionalnom Eko sajmu, koji, uz potporu Grada Čazme, već devetu godinu organizira udruga Eko Čazma.

Ova tradicionalna manifestacija pod nazivom “Zdrava hrana, Vaš izbor” ističe važnost zdrave prehrane i zdravog načina života te, posljednjih nekoliko godina, životnog stila bez plastike.

Ljiljana Diktić iz udruge Eko Čazma izrazila je zadovoljstvo što se sajam održava već devetu godinu te naglasila značaj potpore Grada Čazme i Turističke zajednice te svih ostalih uključenih.

– Sretni smo što se naša tradicija održala, a to najviše zahvaljujemo Gradu Čazmi, Turističkoj zajednici grada Čazme i svima onima koji nas podržavaju. Naravno, tu su i članovi udruge Eko Čazma koji organiziraju sajam od prvog Eko sajma nadalje. Svaki od tih članova živi, na neki način, kroz cijelu godinu za taj sajam. Tako smo ove godine došli do trenutka kad nas sami članovi zovu pitajući u kojoj je fazi i kada će biti, rekla je Diktić.

Sudjelovanje na ovogodišnjem Eko sajmu očekuje se od oko četrdeset ekoloških certificiranih proizvođača iz cijele Hrvatske, a ponuda će biti raznovrsna.

– Bit će izloženi svježi proizvodi koji nam dozrijevaju u rujnu, kao što su tikve, grah, paprike, kasnije rajčice koje su slađe, ako uspiju izdržati. Bit će tu i raznih prerađevina kao što su maslinovo i bučino ulje, razne vrste meda, ekološke kozmetike, sirevi i proizvodi od sira, kozjeg sira. Općenito, širok spektar proizvoda koje će naši izlagači ponuditi. Najbolje je da građani dođu, vide i obiđu sajam. Poanta nije samo u prodaji proizvoda, već i u druženju, rekla je Diktić te kao posebnost ovogodišnjeg Eko sajma istaknula sudjelovanje proizvođača vrećica za čuvanje hrane od pčelinjeg voska, kao alternativu plastičnim vrećicama.

– Sretni smo što će nam ove godine sudjelovati i proizvođači iz Istre i Slavonije. Nadamo se da će doći i iz Makarske. Zato smo malo pomaknuli datum održavanja jer početak devetog mjeseca, kao što su se prethodni sajmovi održavali, teže je neizvedivo. Naši dalmatinski proizvođači će sigurno doći s maslinovim uljem. Pozivamo sve da dođu i vide. Smatramo da je taj kontakt s proizvođačima jako važan. Ako netko nešto proizvodi i prodaje, uvijek je spreman podijeliti svoje iskustvo i besplatno odgovoriti na pitanja koja su vezana uz proizvodnju hrane koju nudi, rekla je Diktić.

– Velika nam je pomoć Grada koji sufinancira održavanje sajma. Bez toga neki od naših proizvođača ne bi mogli iznijeti svoje proizvode. Zahvalni smo Gradu i gradonačelniku i svima koji nam pružaju podršku. Zaposlenici grada koji sudjeluju u organizaciji su nam od velike pomoći. Također, naše udruge dolaze s velikim entuzijazmom održati program za naše izlagače. Zato smo sretni što jedan mali gradić, koji sada ima i biološki bazen, također podržava ovu manifestaciju. Mislimo da smo dobri promotori grada i ovakvog načina života, zaključila je Diktić.

Foto: D. Kirin