U gradu Čazmi počeli su radovi na obnovi i dogradnji Dječjeg vrtića „Pčelica“ –  europskom projektu vrijednom 6,2 milijuna kuna, koji se u potpunosti se financira iz EU fondova, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

„Radovi dobro napreduju, u što smo se uvjerili i sami, prilikom obilaska gradilišta“, istaknuo je Dinko Pirak, čazmanski gradonačelnik i dodao:

„Proširenjem će čazmanski vrtić dobiti dvije dodatne sobe, garderobu, praonice, kuhinja će biti proširena i rekonstruirana, terase će biti natkrivene i zatvorene, a vrtić će dobiti novi namještaj i sprave na igralištu. Riječ je o velikom projektu, najvećem nakon Čazme Nature, koji će značajno doprinjeti poboljšanju standarda i kvalitete usluge i rada u ovoj ustanovi“.

Od 2010. g., čazmanski je vrtić već nekoliko puta uređivan i dograđivan – dograđena je sportska dvorana, uređen prilazni put i izgrađeno parkiralište, promijenjeno krovište. U nedavnom zahvatu uređeno je nekoliko soba kako bi se pojačala energetska učinkovitost, dvorana je sanirana od vlage. U tom je razdoblju u obnovu ove ustanove Grad Čazma ukupno uložio nekoliko milijuna kuna.

U provedbi je i projekt “Za čazmanske mališane zajedno”, temeljem kojega je otvoreno nekoliko novih radnih mjesta, a korisnicima vrtića omogućen je boravak do 21 sat.

Cilj projekta prijavljenog na natječaj „Vrtići za skladniji život“ – Unaprjeđenje usluga za djecu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, raspisanog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, financiranog iz Europskog socijalnog fonda je usklađivanje privatnog i poslovnog života obitelji s djecom produženjem rada vrtića.

„Za potrebe provedbe projekta, zaposlili smo 3 odgojitelja na puno radno vrijeme te kuharicu i spremačicu na pola radnog vremena. Projektom su zaposleni i stručni suradnici pedagog, logoped i psiholog. Odgojitelji i stručni suradnici će u sklopu projekta sudjelovati na više od 20 edukacija i osposobljavanja, kako bi se podigla razina kvalitete usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za sadašnje i buduće generacije najmlađih polaznika vrtića. Sudjelovanjem na edukacijama te nabavom potrebne opreme, omogućit će se izrada te izvođenje dodatnih programa za djecu – sportskog i dramskog. Vrijednost projekta je gotovo 3 milijuna kuna te se u 100 %–tnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna. Projekt je počeo u rujnu, a zapošljavanje i rad u 2. smjeni krenuli su od 1. siječnja. Grad Čazma stalno ulaže u razvoj ranog i predškolskog te školskog odgoja i obrazovanja, čime svojim građanima želi omogućiti kvalitetniji život i preduvjete za ostanak na ovom području“, poručuje gradonačelnik, Dinko Pirak.

Grad Čazma nije mijenjao cijenu za korisnike dječjeg vrtića već više od 10 godina te se iz Gradskog proračuna izdvaja oko dvije trećine ekonomske cijene po korisniku. Također nema listi čekanja te su sva djeca zbrinuta bilo kao redoviti polaznici, bilo kao korisnici programa male škole.

Dio je to pronatalitetne politike Grada Čazme u koju se ubraja i povećanje naknada za novorođenčad, kupnja udžbenika i radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole, sufinanciranje prijevoza, studentski krediti i ostalo:

„Želimo da naši stanovnici, počevši od najmlađih pa sve do najstarijih imaju što bolje uvjete za život u našem gradu te činimo sve što kao jedinica lokalne samouprave možemo kako bismo to i postigli“, naglašava čazmanski gradonačelnik, Dinko Pirak.