Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u travnju je većina hrvatskih gradova zabilježila rast broja nezaposlenih. Samo 7 gradova ima smanjenje nezaposlenosti, a jedan od njih je i Grad Čazma. Prema HZZ-ovoj statistici, grad Čazma ima 1 posto manje nezaposlenih u odnosu na lanjski travanj.

– S obzirom na trenutačnu situaciju i krizu koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, Grad Čazma odmah je reagirao i predložio oslobađanje od plaćanja komunalne naknade gospodarstvenika u prvih mjesec dana trajanja pandemije. S obzirom na daljnji razvoj događaja i novonastalu situaciju, taj se prijedlog proširio na tri mjeseca u kojima će gospodarstvenici, koji su zbog situacije bili primorani obustaviti svoj rad, biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade te plaćanja korištenja javnog i poslovnog prostora.

Osim toga, roditelji čija djeca pohađaju dječji vrtić u Čazmi, oslobođeni su plaćanja vrtića do završetka krize, odnosno do ponovnog otvaranja vrtića.

– Značajno pogođena ovom situacijom je prijevoznička tvrtka Čazmatrans iz Čazme koja je morala obustaviti svoju djelatnost. U najavi su europske mjere pomoći autoprijevoznicima. Svakako ćemo pratiti situaciju te eventualno razmotriti dodatne mjere, u okviru svojih mogućnosti – govori gradonačelnik Dinko Pirak.

– Osim ovih mjera koje su, nadamo se, pridonijele smanjenju porasta nezaposlenosti u našem gradu, dodajmo i to kako već niz godina Grad Čazma oslobađa gospodarstvenike plaćanja komunalne naknade u prvoj godini po izgradnji gospodarskog objekta. Sljedeće godine vlasnik plaća samo 25% komunalne naknade i tako redom te punu cijenu plaća tek nakon 4 godine poslovanja – poručio je gradonačelnik Pirak.

Što se tiče slanja ovrha dužnicima za komunalnu naknadu, do daljnjeg su obustavljene. Zaustavljeni su svi radovi na projektima, osim na započetim europskim projektima poput Čazme Nature. Kako bi se dodatno uštedjelo, neće se produljivati ugovori koji će isteći, neće biti javnih nabava niti natječaja za radove i usluge do daljnjega i nema novih zapošljavanja u gradskim službama i ustanovama.

– Pratimo odluke državnog vrha i očekujemo preporuke za daljnje korake u financijskom poslovanju gradskih proračuna. Kakve god odluke budu donesene, mi ćemo ih ispoštovati – napominje gradonačelnik, Dinko Pirak.