U utorak, 12. rujna, gradonačelnik Dinko Pirak, sa suradnicima i u pratnji v.d. ravnateljice OŠ Čazma Ivane Moguš, posjetio je obnovljenu Područnu školu u Vrtlinskoj.

Projekt Energetska obnova Područne škole Vrtlinska, ukupne vrijednosti 185.000 eura, bio je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Program održivog razvoja lokalne zajednice. Gradu Čazmi odobrena je potpora u iznosu od oko 46.000 eura, a ostatak, točnije veći dio (oko 139.000 eura) podmiruje sam Grad Čazma, odnosno gradski proračun. Projektom je obuhvaćena energetska obnova zgrade, odnosno termoizolacija vanjske ovojnice, stropa i poda, zamjena vanjskih prozora, unutarnjih i vanjskih vrata te zamjena postojeće rasvjete novom, energetski učinkovitom LED rasvjetom. Radove je izvela tvrtka Palam d.o.o. iz Sesveta.

Škola u Vrtlinskoj osnovana je 1881. godine, ali prvi postojeći zapis datira od 5. rujna 1946. godine, tadašnjeg učitelja Matije Đerkeša. Školu polaze djeca iz Vrtlinske i susjednih sela – Pobjenika, Pavličana i Pobrđana.

Ove godine Područnu školu Vrtlinska pohađa 17 učenika, u dva kombinirana razredna odjela.

Obnova je završena pred početak školske godine tako da učenici pohađaju nastavu u obnovljenoj i uređenoj zgradi.

Današnjem susretu, uz v.d. ravnateljice, prisustvovale su i učiteljice PŠ Vrtlinska te predstavnice roditelja. Svi su usuglašeni u pozitivnim dojmovima nakon obnove, budući da je, iako je bila djelomično uređena prije nekoliko godina, školska zgrada bila u prilično lošem stanju.

“Sada i djelatnici i učenici imaju više nego dobre uvjete za rad i boravak u školi što me izuzetno raduje”, naglasio je gradonačelnik Dinko Pirak.

Iako 139.000 eura (1.042.000 kn) koliko će se za ovu namjenu ukupno izdvojiti iz gradskog proračuna nije malo, Grad Čazma će i dalje ulagati u PŠ Vrtlinska. U pripremi je sprava za igru koja će se ondje dopremiti, a učenici su zaželjeli i nogometni gol pa će im i ta želja biti ispunjena. Roditelji i učitelji zajedničkim snagama planiraju gradnju sjenice u kojoj bi se mogla odvijati nastava na otvorenom:

“Vrlo je dobra suradnja učitelja i roditelja učenika koji pohađaju PŠ Vrtlinska, jako smo dobra ekipa”, pohvalila je roditelje jedna od učiteljica Tatjana Ravlić, dodavši kako je boravak u školi sada daleko ugodniji.

Foto: D. Kirin