Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma na natječaju Ministarstva kulture i medija dobio je bespovratna financijska sredstva u iznosu od 2.597.500,00 kuna, za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 28. i 29. prosinca 2020. Projekt je pripremila Razvojna agencija Čazma, u suradnji s Centrom za kulturu, a natječaj se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Po provedenom postupku javne nabave kao ekonomski najpovoljnija ponuda odabrana je ona zajednice ponuditelja Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d.d., Krško i Kostak graditeljstvo tehnologija sirovine d.o.o., Buzin. Vrijednost radova je 1.997.566,25 kuna.

I dok neki gradovi tek počinju s konstrukcijskim obnovama nakon potresa, kojima je rok 30. lipnja, radovi u Čazmi odlično napreduju te će završiti i prije roka.

– Drago mi je da su radovi u završnoj fazi i da je konstrukcijska obnova pri kraju. Uspjeli smo na vrijeme napraviti dokumentaciju i projekt će uskoro biti gotov u ovoj fazi, a vjerujem da ćemo uskoro uspjeti riješiti financiranje i za završetak cjelokupnog projekta, rekao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Zgrada čazmanskog muzeja sagrađena je u drugoj polovini 18. st. na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina (zaštićena cjelina Ruševine starog grada), koji se zadnjih 13 godina sustavno istražuje, uz prateće konzervatorsko-restauratorske radove. Zgrada je imala muzejsku funkciju sa stalnim muzejskim postavom od 1958. do zaključno 2007. g.. Zgrada muzeja je prostorno vezana i uz kulturno-povijesnu staru jezgru grada koja je kao urbana cjelina također zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nakon potresa, zgrada je utvrđeno oštećena u svojoj konstrukciji te je kao takva predstavljala potencijalnu opasnost, zbog čega je bila potrebna provedba hitnih mjera zaštite u sanaciji konstrukcije.

– Važno je naglasiti da je riješen problem propalog temelja koji je uzrokovao veliko puknuće zida na zapadnoj strani objekta, injektirani su i učvršćeni svi zidovi na koje se sad postavlja staklena mreža za dodatno učvršćenje i ono što je dodatno učvrstilo naš cijeli objekt je tlačna ploča koja je izlivena između centralne etaže i pokrovnog dijela. Vjerujem da je naša građevina spremna proživjeti narednih stotinjak godina bez nekih oštećenja u smislu potresa, kazala je ravnateljica Centra za kulturu dr. sci. Maja Cepetić Rogić.

Nakon konstrukcijske obnove, u planu je završiti glavni projekt prema smjernicama cjelovite obnove objekta, odnosno konzervatorsko-restauratorske studije. On će dati rješenje kako će prostor muzeja u konačnici izgledati, što je važno kako bi se dalje moglo pristupiti radovima na samom objektu. Nakon cjelokupne obnove zgradi muzeja trebala bi se vratiti funkcija koju je imala do 2000. godine.

– Ovdje će se prezentirati muzejska građa vezana uz obuhvatnu povijest grada. U tijeku je izrada muzeološke koncepcije i idejnog arhitektonskog rješenja. To bismo trebali završiti u proljetnom dijelu jer za to nas očekuje dugotrajna procedura pri Ministarstvu kulture i medija odnosno ispred Muzejskog vijeća gdje trebamo predstaviti cijeli taj koncept i dobiti na neki način i odobrenje kako bismo mogli ići u detaljnu izvedbenu razradu. Vjerujem da ćemo kroz dogledno vrijeme, teško je procijeniti koliko s obzirom na to da je sve i financijski zahtjevno, dobiti jednu dugotrajnu vrijednost koja će prezentirati naš grad, odnosno njegov cjelokupni značaj kroz različite povijesne periode, od prapovijesti do samog dobivanja statusa grada 1997. godine, dodala je Cepetić Rogić.

Foto: Davor Kirin