Iako je Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine asfaltirala dio jedne županijske ceste na području Čazme, podsjetimo riječ je o dijelu županijske ceste kroz dio Gornjeg Draganca i Sišćana, ostalo je još dosta kritičnih mjesta na čazmanskom području koja su po ingirencijom županije. Danas je gradonačelnik Grada Čazme obišao neke od županijskih prometnica kako bi ukazao na problem održavanja županijskih cesta i suradnju ili kako je sam gradonačelnik Pirak rekao na nesuradnju sa županijskom birokracijom: – Birokracija s kojom smo suočeni nas naprosto tjera da nešto poduzmemo, pa evo i danas sam htio pokazati kritično mjesto gdje je već bila prometna nesreća s učenikom koji je stradao izlazeći iz autobusa. Županija je tu nešto napravila u tom smislu da su svjetlosnom signalizacijom napravili usporenje prometa. Godinama se traži i od strane Mjesnog odbora Vrtlinska da se nešto napravi jer prometno čvorište ne zadovoljava. Tražili smo od Županije da oni to sami učine, no godinama se nije učinilo ništa. Htjeli smo uzeti stvari u svoje ruke i nešto napraviti i u tom smislu smo predložili prometno rješenje koje bismo sami isfinancirali. Sa žaljenjem moram reći da smo odbijeni. Nema sjednice Gradskog vijeća na kojoj vijećnici ne pitaju za ovaj problem u Vrtlinskoj, problem pločnika preko mosta u Moslavačkoj ulici kojeg smo isto sami htjeli napraviti uz dozvolu ŽUC-a. Jednostavno se oglušuju na sve naše dopise i ne možemo ni mi svojim vlastitim sredstvima to izvesti – kaže Pirak.

Podsjetio je Pirak i na činjenicu da se svake godine iz Čazme kroz putni fond prilikom registracije vozila u Županijsku upravu za ceste slije oko 3,5 milijuna kuna.

– Tek ove godine, nakon 10 godina se nešto napravilo na cesti Gornji Draganec-Sišćani i to nije bilo ono što je župan obećao, obećao je trasu u cijelosti i Grad Čazma je ponudio sufinanciranje dvije ceste Prnjarovac-Graberac i Donji Draganec. Na nekoliko dopisa koje šaljemo svake godine u ŽUC i Županiju nismo dobili odgovore. Dakle, opet smo voljni sufinancirati, no ni pisma ni razglednice na naše zahtjeve – kazao je Pirak.

Za rješavanje problematičnog raskršća u Vrtlinskoj molbe put ŽUC-a i Županije su slali i iz Vrtlinske potvrdio je Marijan Habijančić, gradski vijećnik iz Vrtlinske, – Znači izmijenilo se niz garnitura ljudi, stalno se piše, moli se, još samo nismo kleknuli, ali bilo bi lijepo kad su već dali ostale ceste na upravljanje Gradu da su dali i ovaj dio, pa da to napravimo. – rekao je Habijančić. Na pitanje razmišlja li se možda o pokretanju peticije kako su to napravili mještani Prkosa iz Draganca koji su imali pozitivnu reakciju od župana Habijančić je odgovorio: – Ne! Mi razmišljamo kako da iskopamo kanal tu malo dalje da se maknemo od Županije!

Nova 2017. je pred vratima, nadajmo se da će u njoj ipak biti nešto bolja suradnja između ŽUC-a, bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Čazme na dobrobit svih stanovnika ovog kraja.

 

(superportal.hr)