Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak susreo se jučer, 27. kolovoza, s ekipom lađara – Šumarima, članovima Hrvatskog šumarskog društva, koji su nastupili na ovogodišnjem 23. maratonu lađa na Neretvi i u oštroj konkurenciji, među 35 posada, osvojili visoko 6. mjesto. Gradonačelnik im je čestitao na ovom iznimnom pothvatu te obećao potporu Grada Čazme i sljedeće godine:
“Maraton lađa je od turističke atrakcije postao ozbiljan sportski događaj te je već samo sudjelovanje, a kamoli osvajanje ovako visoke pozicije izniman uspjeh. S obzirom da bjelovarsku ekipu Šumara čini i šestorica Čazmanaca, zahvaljujem vam na uloženom trudu i promidžbi grada Čazme”, rekao je gradonačelnik nakon što su ga lađari upoznali s količinom i intenzitetom priprema koje su potrebne da bi se ostvario ovakav rezultat.
Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na relaciji dugoj 22 500 metara, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.