Branitelji s nekadašnjeg područja Općine Čazma, danas područja Grada Čazme i Općina Ivanska i Štefanje u Štefanju su u četvrtak, 19. kolovoza, obilježili dvije velike obljetnice, 30 godina od osnutka II. čazmanske bojne 105. brigade HV-a i 10 godina rada i djelovanja udruge Klub II/105 koja okuplja branitelje s ovog područja. Pokrovitelji ove visoke obljetnice bili su Vlada RH I Ministarstvo branitelja, uz podršku Grada Čazme i Općina Štefanje i Ivanska. Obilježavanje je počelo u 17 sati odavanjem počasti poginulim braniteljima kod spomenika u Čazmi, maratonom od Čazme do Štefanja, gdje je također bila odana počast poginulim braniteljima, nakon čega je na Trgu dr. Franje Tuđmana održana svečana akademija. Ondje su okupljene pripadnike 2. bojne 105. brigade prvo pozdravili predsjednik Kluba 2/105 Ivica Bok i načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović.U ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda govor je održao Darko Nekić, gdje je istaknuo kako je ova godišnijica prilika da se prisjetimo svih poginulih pripadnika bojne koji su dali ono najvrijednije za domovinu, svoje živote:– Kaže naš narod da ljudi žive onoliko dugo koliko žive u sjećanju drugih ljudi. Ako ih se budemo sjećali na ovaj način kroz generacije živjet će i dalje s nama – rekao je Nekić.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, a u svom govoru je naglasio kako mlade generacije ne smiju zaboraviti hrvatske branitelje i povijest koju su oni pisali:– Neki se povjesničari trude iskriviti onu našu pravu hrvatsku povijest i to im ne smijemo dopustiti. Važno je obilježavati ove obljetnice i tu će vam Bjelovarsko-bilogorska županija i ja osobno uvijek biti na raspolaganju. Jedino tako ćemo sačuvati domoljublje, naš hrvatski ponos koji je vas vodio devedesetih godina da mi, mlađe generacije, možemo uživati u slobodi – rekao je župan Marušić.

Nakon svečane akademije otvorena je izložba o ratnom putu 2. bojne 105. brigade, a nakon nje održano je i zajedničko druženje na Trgu dr. Franje Tuđmana u Štefanju.