U ponedjeljak, 11. studenog 2019., u sklopu projekta Čazma Natura, počelo je rušenje zgrade u središtu grada Čazme, u Ul. kralja Tomislava br. 3.

Knjigovodstvo Čazma trajno je preseljeno u prostorije nekadašnjeg Matičnog ureda, u zgradi bivše Općine, drugi ulaz, na katu.

Gradsko društvo Crvenog križa Čazma i djelatnici projekta Zaželi – Uključi se! privremeno su premješteni također u zgradu nekadašnje Općine, na adresu M. Novačića 13, u prostorije bivšeg Prekršajnog suda. Nakon završetka obnove zgrade u Ul. Milana Novačića 5 (bivša zgrada Žita), Crveni križ trajno će biti premješten tamo.

Ostali korisnici (Društvo „Naša djeca“ i druge udruge) trenutačno su razmješteni u vlastitim aranžmanima, a po obnovi zgrade u Ul. M. Novačića 5, svi će biti smješteni ondje.

Obnova zgrade Žita upravo je počela, zamjenom stolarije i postavljanjem centralnog grijanja, nakon čega slijedi unutarnje uređenje.

Rušenje zgrade u Ul. kralja Tomislava 3 trebalo bi završiti za 20-ak dana, nakon čega počinje gradnja Zelene tržnice.

 

Zelena tržnica

Interpretacijsko-prodajni centar „Zelena tržnica“ bit će otvoreni zeleni prostora u gradu, s paviljonom i pješačkom vezom između postojećih objekata (multifunkcionalnog-interpretacijskog centra, crkve, zgrade Gradske uprave, trgovine i ugostiteljskih objekata). Informacijsko prodajni paviljon namijenjen je za trajne interpretacijsko-prodajne aktivnosti domaćih proizvoda.

Zelena tržnica imat će i otvoreni prostor, koji će služiti za povremene trgovačke aktivnosti, obilježavanje manifestacija i proslava, informiranje i obrazovanje te kao veza između postojećih programa.

Sadržavat će i dječje igralište i zeleni park za djecu koji su dizajnirani kao prirodni ambijent šume s „gnijezdima“ ptica. Ovaj prostor služit će kao edukativni i zabavni prostor za djecu.

Bit će tu i poučna staza, kao veza s ostalim postojećim objektima.

Prostor će biti prilagođen osobama s invaliditetom i slabije pokretnim osobama.