Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma otvara gostovanjem poznatog putopisca Jasena Boke iz Splita.

Multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige „Život i smrt uz svetu rijeku – Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva“ Jasena Boke, održat će se u četvrtak, 14. listopada 2021. s početkom u 19,00 sati.

Život i smrt uz svetu rijeku, najnoviji je putopis dramaturga, novinara i putopisca sa splitskom adresom, Jasena Boke. Odmah po objavljivanju, knjiga se našla na prvom mjestu najprodavanijih putopisa u Hrvatskoj.

Evo što o sebi piše Jasen Boko:

Radio sam u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao maline u Quebecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titicaci, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio ostarjele dimnjake u tvornicama, spuštao se niz kanjone… Ima još: putovao sam Putem svile lokalnim prijevozom, susreo se s Odisejom na Mljetu (dobro, ovo zamalo), tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru širom i poprijeko Južne Amerike, penjao se slobodnim stilom u ekstremnim stijenama, putovao, putovao, putovao…

Imam ja i ozbiljni dio života. Diplomirao sam dramaturgiju i svjetsku književnost, bio samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, producent… Dramski tekstovi igrani su mi u dvadesetak kazališta u 4 zemlje. Objavio sam dvanaest knjiga, od toga su četiri (ili ipak pet?) putopisne, prevođen sam na niz egzotičnih jezika (azerbajdžanski, turski, španjolski, čak i hrvatski!). Za sve to pisanje zaslužio sam i nešto nagrada, a vjerojatno su najvažnije Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012. za knjigu Tragovima Odiseja i Marin Držić za dramu O kupusu i bogovima 2010. 

Po zanimanju, barem onom u duši sam – nomad.
(mvinfo.hr)