Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak sa suradnicima je boravio u Poljskoj, u okrugu Legionowo, s kojim Grad Čazma ima sporazum o prijateljstvu.

Okrug Legionowo je jedinica teritorijalne i lokalne uprave u Mazovječkom vojvodstvu, u istočno-srednjoj Poljskoj. Nastao je 1. siječnja 1999., kao rezultat poljske reforme lokalne uprave donesene 1998.. Njegovo administrativno sjedište i najveći grad je Legionowo, koji se nalazi 22 kilometra sjeverno od Varšave. Okrug čini pet gradova s ukupno oko 130.000 stanovnika.

Ondje se nalazi akumulacijsko jezero Zegrze, površine oko 30 četvornih km, jedna od najvećih atrakcija Mazovije.

Upravo određene sličnosti u nastojanjima da se iskoriste prirodni resursi u turističke svrhe ono je što je povezalo Čazmu i ovaj poljski okrug, a kontakt je ostvaren nakon što su predstavnici Legionowa ponudili Gradu Čazmi suradnju na europskim projektima.

Poljska općenito, pa tako i ovaj okrug, primjer je dobre prakse iskorištavanja EU fondova.

Poljaci su uz pomoć EU sagradili više desetaka tisuća kilometara cesta, aerodrome, kulturne i znanstvene centre, muzeje, stadione, biciklističke staze, kanalizacijske sustave i sustave za pročišćavanje voda, tramvajske i željezničke pruge te ekološki prihvatljive autobuse.

„Suradnju koju smo započeli prije nekoliko godina u međuvremenu je opstruirala pandemija korona virusa, a u posljednje vrijeme, na žalost, i rat u Ukrajini. Usprkos svemu, nastavljamo održavati dobre odnose s poljskim partnerima te se nadamo da ćemo suradnju u skoro vrijeme moći konkretizirati projektom tipa Erasmusa, odnosno razmjene sugrađana dviju prijateljskih samouprava – Okruga Legionowo i Grada Čazme“, kao zaključak nedavnog posjeta istaknuo je gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak.