Na tradicionalnom godišnjem prijamu, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak zahvalio je prisutnim svećenicima s čazmanskog područja, dekanu Čazmanskog dekanata, vlč. Dubravku Laušu, vlč. Ivanu Grudičeku, draganečkom župniku, vlč. Stjepanu Šprajcu, župniku Župe u Dubravi te vlč. Ivanu Miškiću, vlč. Župe Sv. Jelene Križarice u Vrtlinskoj na radu koji obavljaju tijekom godine te su, baš kao i predstavnici svjetovne vlasti, na usluzi građanima. Međusobnu suradnju ocijenio je tradicionalno vrlo dobrom. Susretu su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Snježana Dončević te predsjednik Gradskoga vijeća, Vinko Ravlić.

„Grad Čazma pomaže pri obnovi sakralnih objekata. Na žalost, ove smo godine bili primorani smanjiti proračun, međutim računamo na novac iz europskih fondova, odnosno Fonda za ruralni razvoj“, rekao je gradonačelnik Pirak, pozivajući prisutne da ovu godinu posvete pripremi projekata za obnovu sakralnih objekata kako bi što spremniji dočekali mogućnost prijavljivanja.

Čazmanski dekan, vlč. Dubravko Lauš govorio je o obnovi Župne crkve Sv. Marije Magdalene, koja je podijeljena u faze, ovisno o sredstvima osiguranim u državnom proračunu. „U protekle 2 godine novac je potrošen na „nevidljive“ radove, odnosno zamjenu kamena te kupnju kamenih blokova za radove koji slijede. Također, kleše se rozeta i portal što bi trebalo završiti do proljeća,“ naglasio je vlč. Lauš. Na temelju tih radova moglo bi se krenuti s prezentacijom glavnog pročelja.

Vlč. Grudiček, župnik Župe Pohoda BDM u Dragancu pokušat će pokrenuti prije 3 godine započete radove. Ima i nekih manjih zahvata koje bi trebalo učiniti, a Grad će u tome pomoći posredujući, odnosno kontaktirajući s konzervatorima.

Vrtlinskim vjernicima tek je posljednja 4 mjeseca na usluzi vlč. Miškić koji je jako zadovoljan zatečenim stanjem i odnosom s mještanima. Prošle je godine počeo obnavljati unutrašnjost crkve, a ove godine planira i obnovu objekta u Pobjeniku.

Župnik Župe Sv. Margarete u Dubravi prenio je pohvale mještana za obnovljenu cestu do Dragičevaca, ali i pitanja upućena gradonačelniku, a vezano za cestu i mrtvačnicu u Prnjarovcu.

„Cesta koja od Prnjarovca vodi ka Grabercu je u županijskoj nadležnosti. Na žalost, u posljednjih 7 godina na našem području BBŽ nije ništa uložila u cestogradnju“, rekao je gradonačelnik Pirak, ističući kako je razgovarao s direktorom ŽUC-a Damirom Grbanovićem i koji mu je obećao da će na proljeće biti učinjeno nešto po tom pitanju.

Sastanku je prisustvovao i direktor čazmanskih Komunalija, Ivan Beljan, koji smatra da bi na svakome groblju trebalo osigurati određeni komunalni nivo, misleći pritom na mrtvačnice, odnosno primjerene objekte koji bi služili toj namjeni. „Ponajprije je riječ o naseljima Vrtlinska i Prnjarovac“, rekao je Beljan. Komunalije su prošle godine, na svakome groblju na kojemu je to bilo moguće, postavile priključak vode te na nekoliko grobalja izgradile pješačke staze, čime su, prema riječima prisutnih svećenika, građani uvelike zadovoljni. Ove će godine čazmanska komunalna tvrtka sponzorirati uređenje grobnih mjesta na kojima su sahranjeni župnici.

župnici