U nedjelju 10. rujna 2023., u Mikloušu je u Crkvi sv. Nikole biskupa održana sveta misa nakon koje i 49. Zapovijed pod lipom, ispred Crkve, na Trgu brata Antuna Đurekovića, po uzoru na zapis iz 1938. godine. Tradicionalno su je izveli članova KUD-a “Sloga” Miklouš, a riječ je o prikazu običaja čitanja proglasa, zapovijedi seoskog starješine, na autentičnoj lokaciji, pod lipom u Gornjem Mikloušu.

Zapovijed pod lipom 2023. godine bila je trodnevna manifestacija na kojoj je, među ostalim, održana radionica s djecom OŠ Čazma pod nazivom “Miklouš je malo selo” – nematerijalna kulturna baština i izložba slika čiji su autori djeca, sudionici radionice u suradnji s Ateljeom Antolčić iz Čazme. Također, “Zaboravljena jela i slastice” – izložba i degustacija starinskih jela i slastica te sada već tradicionalna “Od originala do rekonstrukcije” – izložba starih fotografija rekonstruiranih od strane članova KUD-a “Sloga” Miklouš.

Održana je i Večer izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda”, s izvornim pučkim napjevima, u izvođenju vokalnih sastava iz različitih krajeva RH. Posjetiteljima je na raspolaganju bila Tradicijska moslavačka kuća u Gornjem Mikloušu, koju su mogli razgledati.

U nedjelju, nakon prikaza Zapovijedi, održan je mimohod gostujućih društava i bogat kulturno-umjetnički program.

Organizator ove prepoznatljive i jedinstvene kulturno – turističke manifestacije je KUD „Sloga“ Miklouš, u suradnji s Centrom za kulturu Čazma i Turističkom zajednicom grada Čazme.

Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski sabor kulture, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Čazma.

Foto: D. Kirin

#gradcazma

#kudmiklous

#zapovijedpodlipom