Župan Marko Marušić zajedno s čazmanskim gradonačelnikom Dinkom Pirakom i v.d ravnatelja Doma zdravlja BBŽ Michellom Gruičićem obišao je radove na sanaciji krovišta ispostave Doma zdravlja u Čazmi. Ukupna vrijednost radova iznosi 38.320,00 eura.

Župan Marušić je izrazio zadovoljstvo što se odvijaju radovi na obnovi naglasivši nužnost promjene krovišta zbog oštećenja tijekom nevremena te dotrajalosti.

– Ovih 38 tisuća eura uložit ćemo u promjenu crijepa i kompletnog krovišta kako bismo osigurali sigurnije i kvalitetnije uvjete, istaknuo je župan.

Dodao je i da je preko 90 tisuća eura već uloženo u ispostavu u Čazmi, uključujući uređenje prostora i ordinacija. Osim toga, napomenuo je da su radovi u tijeku i u ordinacijama opće medicine Doma zdravlja u Bjelovaru te školskom i dječjem dispanzeru u Daruvaru. Najavio je i planove za energetsku obnovu ispostavama Doma zdravlja u Daruvaru i Grubišnom Polju, što bi dodatno povećalo ukupna ulaganja na gotovo 600 tisuća eura.

– Želimo osigurati što bolje uvjete rada medicinskim djelatnicima i pružiti našim sugrađanima bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, istaknuo je župan i dodao kako se radi na projektima energetske obnove i ispostave u Čazmi te Zavoda za hitnu medicinu.

– Gledat ćemo da tijekom iduće godine prijavimo i ispostavu u Čazmi na energetsku obnovu. Isto tako, u fazi projekta i izrade projektne tehničke dokumentacije je i naš Zavod za hitnu medicinu koji se nalazi ovdje, a koji je u sklopu Doma zdravlja Čazma. Tu ćemo dobiti kompletne troškovnike i vidjeti različite izvore financiranja kako bismo i ovaj Zavod za hitnu medicinu prilagodili onim pravilnicima kakvi trebaju biti, omogućujući tako djelatnicima hitne medicine bolje uvjete rada, a korisnicima bolje i ugodnije prostore. Dakle, puno je radova u korist naših sugrađana, najavio je Marušić.

Radovi na sanaciji unutarnjeg dijela zgrade započeli su 8. studenog i uvelike su u tijeku. Predviđen je završetak radova do 5. prosinca, no on će ovisiti i o vremenskim uvjetima.

– Najbitnije od svega bilo je da ovaj unutarnji dio, gdje nam je najveći prolaz pacijenata i našeg osoblja, osiguramo da bude gotov, te da prolaz može biti siguran. Nakon toga, nastavit ćemo dalje s cijelim krugom zgrade. Ono što je ključno jest da postignemo zatvaranje, kako bi se spriječio ulazak golubova u našu zgradu. Taj dio moramo svakako zatvoriti, kako bismo ih iselili i osigurali sigurnost, sprječavajući padanje lamperije zbog dotrajalosti. Odlučili smo ju zamijeniti zbog toga što je s vremenom propala. Osim toga, zbog nevremena koje je pogodilo područje Čazme i okolice u devetom mjesecu prošle godine, tavanski prozori i krovovi koje imamo također su propali i počeli curiti. Planiramo ih sanirati, odnosno maknuti, budući da trenutno nemaju svrhu i postaviti u crijep kako bismo postigli jedinstveno krovište, kazao je v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ Michell Gruičić.

Prošle godine u Dom zdravlja Čazma uloženo je oko 100 tisuća eura, što u opremu, što u samu obnovu zgrade, tako da se periodički sve polako obnavlja. Ono što je nakon radova obnove krovišta u planu, je kompletna energetska obnova, koja bi trebala biti prijavljena na natječaj iduće godine.

– To bi onda zaokružilo cjelinu obnove koju kontinuirano provodimo svake godine. Gledamo da obnovimo prozore, vrata, ulaznu stolariju te postavimo fasadu kako bismo postigli energetsku učinkovitost zgrade, istaknuo je.

Na pitanje o trenutnim kadrovskim potrebama, Grujičić je naglasio izazove u pronalasku specijalista za rad u specijalističkim ordinacijama.

– Borimo se s nedostatkom specijalista, pa često surađujemo s liječnicima iz drugih ustanova, posebice bjelovarske bolnice. U općoj medicini i stomatologiji imamo popunjena radna mjesta, ali specijalizirane grane, poput ginekologije, radiologije i pedijatrije, predstavljaju izazov u pronalasku odgovarajućeg osoblja, rekao je.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak istaknuo je kako je ulaganje u obnovu zgrade Doma zdravlja bilo neophodno.

– Zahvaljujem županiji i Domu zdravlja na uređenju ove zgrade. Ono što bi nas još jako veselilo jest da dobijemo i specijalističke preglede. Ne moraju oni biti dostupni svaki dan ili pet dana u tjednu, već samo po jedan dan tjedno. Bilo bi izuzetno korisno da se i po tom pitanju poduzmu određeni koraci. Dugo godina nije se radilo na organizaciji specijalističkih pregleda, stoga bi bilo dobro da se to promijeni u budućnosti. Također i grad će se uključiti u obnovu zgrade, želimo se uključiti u održavanje ovog objekta. Planiramo postaviti javnu rasvjetu oko zgrade, i upravo smo to sada dogovorili kako bi osigurali odgovarajuću osvijetljenost prostora, kazao je Pirak i dodao kako se Grad Čazma također svojim mjerama uključio u privlačenje specijalista u Čazmu.

– Upravo smo završili uređenje stana, stambenog prostora, koji ćemo u narednim danima predati na korištenje Domu zdravlja. Planiramo sklopiti ugovor s Domom zdravlja, a sami prostor će biti na raspolaganju specijalistima ili drugim potrebnim liječnicima prema odluci Domu zdravlja. Kroz ovaj stambeni dio, aktivno se uključujemo u poboljšanje zbrinjavanja. Ova inicijativa ima za cilj smanjenje opterećenja bolničkih broja pretraga koje se obavljaju u bolnicama. Očekujemo da će ova praksa olakšati pristup medicinskoj skrbi građanima na ruralnim područjima. Logično je da liječnici budu dostupni pacijentima, čime se smanjuje potreba građana za putovanjem do liječničkih ustanova i pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi u ruralnom prostoru, zaključio je Pirak.