U Čazmi je Društvo prijatelja muzeja Čazme 1958. osnovalo Zavičajni muzej, u kojem su oformljene stalne muzejske zbirke u sadašnjoj zgradi muzeja. Tijekom vremena, te su birke dopunjivane i stvarane su nove. S vremenom je formiran složeni muzej zavičajnog tipa, sa zbirkama smještenim u prizemnoj zgradi iz vremena Vojne krajine, s naknadno uređenim potkrovljem koje je također iskorišteno za postavljanje zbirki. Stalni postav pruža uvid u bogatu prošlost i kulturu moslavačkog kraja.
umjesto Stalni postav pruža uvid u bogatu prošlost i kulturu moslavačkog kraja. napiši
Na žalost, zbog dotrajalosti prostora koji s vremenom više nije omogućavao primjerene uvjete, stalne zbirke preseljene su u prostor Centra za kulturu.
Panorama 3 (6)

U tradicijskoj moslavačkoj Etno kući Tonković mogu se vidjeti : 2 tkalačka stana (razboja) na kojima se tka platno i tepisi.Rad na tkalačkim stanovima žene prokazuju uživo.
više informacija: Etno kuća Tonković

Tu su još: -starinski krevet i zipka

– kolovrat
– starinske škrinje
– vretena,preslice,lampa petrolej,starinski namještaj za kuhinju
– snovača i ostali predmeti vezani za moslavačku tradiciju

tonkovic

Moslavačka tradicijska kuća u Gornjem Mikloušu

Izgrađena je 1924 g. od hrastovih gredica i pletera, te pokrivena glinenim crijepom (čazmancem), kao i većina moslavačkih seljačkih kuća toga vremena.
Namještena je predmetima iz muzejskog fundusa etnografske zbirke Gradskoga muzeja Čazma.U sklopu kuće je i stara kovačnica.
Kuća je u vlasništvu Grada Čazme odnosno Centra za kulturu Čazma.

Otvorena je po najavi.
Kontakt telefon: 043/ 771-037
e-mail: ck-cazma@inet.net

e-mail: jadrankaks@muzejcazma.eu

info@muzejcazma.eu

www:   www.muzejcazma.eu

mobile: +385 91 791 7004

etno-kuca