U srijedu, 29. listopada 2014. u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Slavko Kolar u Čazmi gostovat će poznati hrvatski alpinist, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija i član HGSS-a Stipe Božić.

Rezultati ga svrstavaju u jednog od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Popeo se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m).  Stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija) Aconcagua (J. Amerika) Mount McKinley (S. Amerika) Kilimanjaro (Afrika) Mount Vinson (Antarktika) Mont Blanc (Europa) Mount Kosciusko ( Australija).

Objavio je sljedeće knjige; „Put na vrh svijeta“, „Sedam vrhova“, „Svete planine svijeta“.

Snimio je  na kilometre filmskog i video materijala upravo na Himalaji. Čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta. Režirao je više od 70 dokumentarnih filmova koji su u sklopu putopisnih serija „Sedam vrhova“, „ Dubine“, „Hrvatske planine, „ GSS – spas u planini“ , „Krš i more“ , „Faros i svete planine svijeta“ prikazani na HTV-u.

Zbog velikog broja žrtava planinu K2 alpinisti zovu “Divljom planinom” i smatraju je najopasnijom od svih osamtisućnjaka, puno težom za uspon od samog Everesta. Knjiga “K2 – trijumf i tragedija” potresna je i dramatična priča o usponu na tu “Divlju planinu”, sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s vrha pretvorio u tragediju i grčevitu borbu za preživljavanje.

k2