Centar za kulturu i Gradski muzej Čazma, u povodu obilježavanja Dana grada Čazme, pripremili su izložbu „360 godina obnovljene župe u Čazmi 1653. – 2013.“. Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture, Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Čazme.

Iz uvoda u popratne materijale: „Ove se godine navršava 360 godina od osnutka novovjeke župe u Čazmi, no njezini začeci sežu u značajno stariju prošlost kada je zagrebački biskup Stjepan II. (1225. – 1247.), po mišljenju većine povjesničara, osnovao današnji grad Čazmu (Chazma novus) i u njoj utemeljio Zborni kaptol s 12 kanonika. Uspješnim djelovanjem na svekolikom preporodu dotad zapuštene i osiromašene Zagrebačke biskupije, Stjepan II. Podigao je današnju Čazmu na status pomoćnog centra uprave Biskupije i pretvorio je u duhovno i kulturno sjedište Čazmanskog arhiđakonata.(…)

Današnja rimokatolička župa u Čazmi obuhvaća nešto više od pet tisuća vjernika. Za razliku od srednjovjekovnog doba, ne podudara se s upravno administrativnim područjem Grada Čazme, a promjenama u crkvenoj organizaciji, pripada Bjelovarsko križevačkoj biskupiji. Tijekom 360 godišnje povijesti obnovljene čazmanske župe, povećanjem broja vjernika, župa se dijelila tako da su se osamostalile neke povijesno prisutne srednjovjekovne župe (Miklouš, Vrtlinska, Pobjenik) ili je tijekom 20. st. Nastala nova župa (Dapci). Zato ova izložba sadrži podatke i o materijalnoj ostavštini nekadašnjih kapela – današnjih crkava, sjedišta župa – koje su pripadale čazmanskoj župi i koje su obnavljane djelovanjem ovdašnjih župnika i župljana.(…)“

Izložbu, koja je postavljena u galerijama Aleksandar Marks i Anton Cetin, otvorio je predstavnik Bjelovarsko križevačke biskupije, vlč. Branko Fresl, a otvorena je do 10. rujna 2013..

Picture 001'  Picture 002'  Picture 003'

  Picture 004'   Picture 005'

Picture 006'