U Centru za kulturu postavljena je izložba o Prvom svjetskom ratu na čazmanskom području. Izložba obuhvaća razdoblje od 1912. i potonuća Titanica na kojem je stradalo i nekoliko osoba s područja Čazme pa sve do rujna 1920. kad su seljaci s ovog područja podigli pobunu protiv vlasti u Beogradu i pokušali uspostaviti Seljačku republiku u srcu Moslavine.

Razdoblje uoči, za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata bilo je stvarno turbulentno. Bilo je to vrijeme raspada carstva i nastajanja nekih novih državnih tvorevina, a na ovoj izložbi se može vidjeti što se sve događalo na čazmanskom području u to vrijeme, rekla je ravnateljica Centra za kulturu i autorica izložbe, Jadranka Kruljac – Sever.

Osim fotografija koje su snimane u tom razdoblju i novinskih isječaka, u Galeriji Aleksandar Marks izloženi su i predmeti iz toga razdoblja. Od oružja poput mitraljeza i pušaka pa sve do gospodarskih predmeta koji su se u to vrijeme proizvodili i koristili. Vrlo vrijedan povijesni detalj su i karikature Čazmanca Slavka Vereša. On je bio jedan od najpoznatijih karikaturista svog vremena i njegove duhovite i slikovite analize krasile su stranice vodećih novina, kazala je ravnateljica.

Ova iznimna izložba moći će se pogledati u Centru za kulturu sve do 20. siječnja sljedeće godine.

1_svj_rat

picture 003'