U petak, 22. studenoga u 19:00 sati na književnoj tribini ‘Čazmanski pARTy’ u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara gostovat će višestruko nagrađivana spisateljica, znanstvenica, urednica i prevoditeljica Irena Lukšić.

S voditeljem tribine Slađanom Lipovcem razgovarat će o svom novom romanu ‘Očajnički sluteći Cohena’, ali i o suvremenoj domaćoj književnosti u globalnom kontekstu, uredničkom i znanstvenom radu te strastvenom prevođenju. Koje su odlike dobre književnosti, kako je predstaviti, kako doprijeti do publike i pritom osvajati nagrade, sve to, i mnogo više, uz pokoji video i Cohenov song, otkrit će vam Irena Lukšić.

Irena Lukšić rođena je 1953. godine u Dugoj Resi. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše prozu, drame, eseje, TV i radio drame, filmske scenarije, stručne i znanstvene radove te prevodi s ruskog. Proza joj je prevođena na engleski, makedonski, njemački, slovenski i turski jezik. Zastupljena je u antologijama. Urednica je biblioteka Književna smotra i Na tragu klasika, članica redakcija nekoliko domaćih i stranih časopisa, suradnica više međunarodnih znanstvenih projekata. Suradnica je američke Encyclopedia of World Literature in the 20th Century i Dictionary of Literary Biography te najvažnijih domaćih enciklopedijskih izdanja. Povremeno nastupa kao gostujući profesor u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na četrdesetak međunarodnih znanstvenih simpozija. U domaćim i stranim stručnim publikacijama objavila je tristotinjak radova o ruskoj i hrvatskoj književnosti. Višestruko nagrađivana za stručni, umjetnički, prevodilački i urednički rad. Više je puta studijski boravila u Rusiji.

irenaluksic