Gradska knjižnica Slavka Kolara u procesu je rekonstrukcije i opremanja od 2011. godine. Ministarstvo kulture RH i Grad Čazma u projektu iz 2011. godine financirali su sanaciju i obnovu krovišta, izmjenu stolarije, zamjenu plinske, električne i vodovodne instalacije.

U ovoj godini, Knjižnica je sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Čazme ušla u projekt opremanja knjižnice novom opremom. U projektu vrijednom oko 230.000,00 kuna Knjižnica je dobila novoopremljeni Dječji odjel, Studijski odjel i čitaonicu.

„Novouređenim odjelima želimo građanima omogućiti zadovoljavanje njihovih potreba za čitanjem i informiranjem. Knjižnica je i važno mjesto za poticanje cjeloživotnog učenja te razvijanje kreativnosti“, izjavila je ravnateljica Vinka Jelić Balta.

„Zbog široke dostupnosti informacija i čitateljskih materijala na internetu, knjižnice su pred novim izazovima i okreću se suštinskoj ideji knjižnice kao mjesta susreta, knjižnici kao trećem prostoru. Uz dom i radno mjesto, odnosno školu, treći prostor čine ugodna, javna, nekomercijalna i neutralna mjesta u zajednici gdje se ljudi okupljaju i međusobno komuniciraju. Knjižnice postaju mjesta učenja i uspostavljanja dijaloga, udoban i kreativan javni prostor u kojem se razvijaju odnosi među ljudima, stječe iskustvo, potiču rasprave i razmjena ideja, stvaraju veze i izgrađuje društvena zajednica, osnažuje civilno društvo te proširuje sudjelovanje javnosti u demokraciji“, nastavlja Jelić Balta.

Knjižnica prati razvoj tehnologija, informacijskih i informatičkih, pa tako i u pružanju usluga svojim korisnicima i građanima.

Opremljena je računalima, ima pristup internetu, mogućnost ispisa i skeniranja.

Od ove godine knjižnica posjeduje i nekoliko e-čitača odnosno mogućnost korištenja elektroničkih knjiga.

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma ima svoju mrežnu stranicu, pristup elektroničkom katalogu i svoje profile na društvenim mrežama radi pristupačnijeg i lakšeg komuniciranja s korisnicima.

Od mnogih programa koje provodi, posebno treba izdvojiti dva programa nacionalnog karaktera – prije svega Dani Slavka Kolara, odnosno Natječaj za kratku priču – satiru Slavko Kolar, koje zajednički financiraju Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Čazma, te književna tribina – „Čazmanski pARTy“, koja se organizira u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca i Slađanom Lipovcem, a financiraju je Ministarstvo kulture i Grad Čazma.

Čazmanska je Knjižnica uključena i u nacionalnu kampanju „Čitaj mi“, program za razvijanje i poticanje rane pismenosti od najranije dobi djece.

Od ostalih kulturnih događanja važne su manifestacije Noć knjige, Kućni pARTy, Mjesec hrvatske knjige, kao i predavanja, promocije, susreti s književnicima za djecu i odrasle, izložbe, radionice, satovi lektire za učenike.

 „Ovim putem pozivamo građane da sudjeluju u osmišljavanju i izvođenju programa, odnosno projekata u gradskoj knjižnici“, poziva ravnateljica.

7   1    2    3    4    5    6