Na poziv organizatora, Međunarodnog sajma knjiga i izdavača, od 11. do 14. rujna 2014. Slađan Lipovec je gostovao na navedenom sajmu i festivalu književnosti u Lavovu, Ukrajina, gdje je upravo objavljena i tim povodom predstavljena knjiga njegove odabrane poezije „Međudjelovanja“, u izboru i prijevodu Olene Koncevič i izdanju izdavačke kuće Ars.

„Imao sam sreće gostovati na sajmu izdavača još prije četiri godine i nastupiti na njemu, iz čega se javila zainteresiranost za prijevod i objavu knjige moje odabrane poezije, što je za mene iznimno velika čast, a što ponajviše moram zahvaliti sveučilišnoj profesorici, vrhunskoj slavistkinji i poznavateljici južnoslavenskih književnosti Alli Tatarenko i sjajnoj urednici i prevoditeljici Oleni Koncevič, koja je napravila sjajan urednički i prevoditeljski posao, tako da mi ova moja knjiga na ukrajinskom djeluje i ljepše i bolje nego originali na hrvatskom“, rekao je Lipovec.

Na nekoliko promocija i lokacija, osim vlastitog stvaralaštva predstavio je i grad Čazmu, iznoseći ukratko njegovu povijest, razvoj i današnje prirodne i privredne potencijale, nastojeći i na taj način promovirati Čazmu i čazmanski kraj: „Bila mi je velika čast kao hrvatskog književnika i građanina Čazme, grada s oko osam tisuća stanovnika, gostovati u milijunskom Lavovu, gradu koji kao i moj ima izrazito bogato povijesno zapadnoeuropsko nasljeđe koje u oba grada datira još od 13. stoljeća, kao što mi je velika čast biti objavljen u jeziku koji ima desetak puta više govornika nego moj“, zaključio je čazmanski književnik.

Objavu knjige „Međudjelovanja“ omogućilo je Ministarstvo kulture RH, a troškove putovanja snosio je Grad Čazma.

lavov1