U petak, 20. ožujka 2015.  u 19:00 sati u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara održat će se predstavljanje knjige “Obitelj prijelaznog naraštaja” autora Vesne Gračner i doc. dr. sc. Mirka Mataušića.

U medijskom prostoru i općenito u javnosti institucija obitelji se ne podržava, nego oslabljuje. Svjedoci smo mnogih kritičkih osvrta na takve pojave u društvu. Autori ove knjige ne žele previše. Žele biti dio rješenja, a da se pritom ne izgube u stvarima koje su iznad njihovih mogućnosti. Zato polaze od čovjeka pojedinca. Psiholog i teolog zajedno žele osnažiti čovjeka kao osobu otvorenu i za čovjeka pored sebe. I to sebi najbližeg. Zajedništvo u obitelji je zamišljeno predivno, ali da bi takvo stvarno i bilo ono mora biti zahtjevno jer je obitelj mjesto izrastanja i odgoja svih njezinih članova. Stoga u ovoj knjizi nećete naići na “ulje koje se dolijeva na vatru”, nego na melem koji se stavlja na ranu. Na relativno malo stranica, ovo djelo može puno dati i onima koji nemaju vlastito iskustvo sretnog obiteljskog zajedništva, kao i onima koji bi htjeli da to iskustvo potraje.

Knjigu će predstaviti Vesna Gračner prof., dr. sc. Suzana Peran, komunikologinja i don Anton Šuljić, književnik, publicist i šansonijer.

O autorima:

Vesna Gračner prof., diplomirala je visokogradnju na Višoj tehničkoj školi 1972. i psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1985. Kontinuiranim učenjem kroz razne seminare i škole usavršava se kao psihoterapeutkinja, drži predavanja i seminare. Od 1999. autorica je emisije „Tražimo istinu” na Hrvatskom katoličkom radiju, a od 2002. koautor emisija je dr. Mirko Mataušić, dotadašnji ravnatelj i urednik Hrvatskoga katoličkog radija.

Doc. dr. sc. Mirko Mataušić, teolog i komunikolog, doktorirao je 1984. komunikologiju u Salzburgu. Predavao je na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i njegovu Institutu za teološku kulturu laika te na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je bio i pročelnik Studija komunikologije. Bio je franjevac i svećenik; držao je  predavanja i seminare za osobni razvoj. Aktivno je sudjelovao kao novinar i član Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

 

 

Vinka Jelić-Balta, ravnateljica

obitelj