U petak, 17. siječnja 2014. godine u 19,00 sati, u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma, doc. dr. sc. Davor Horvatić održat će predavanje o novim saznanjima u fizici, pod nazivom “Što se kuha oko Velikog praska?”.

2013. godina bila je izrazito plodna na poljima tamne energije i tamne materije. Konačno smo počeli dobivati prve signale koji nam daju naslutiti u kom smjeru moramo gledati kada govorimo o tim pojmovima. Javile su se i nove ideje koje se poigravaju s činjenicom da je Veliki prasak samo privid. Nitko ih ne bi shvatio ozbiljno da ne dolaze od najpriznatijih fizičara današnjice. Zašto je „friško“ otkriveni Higgsov bozon toliko uznemirio fizičare? Što se to zakuhalo ove godine i da li nas čeka novi pogled na svijet moći ćete saznati na ovom predavanju, poziva dr. Horvatić.

Doc. dr. sc. Davor Horvatić čest je gost čazmanske Knjižnice, i sam Čazmanac, te uvijek rado viđen predavač. Njegovi ga sugrađani već dobro poznaju i rado posjećuju njegova predavanja.

Docent je na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Usavršavao se u Austriji i Poljskoj, a glavno područje njegova istraživanja je fizika kritičnih fenomena i teorija polja. Autor je više desetaka znanstvenih radova, organizator domaćih i međunarodnih konferencija i popularizator znanosti. Surađuje sa znanstvenicima u više europskih zemalja, dok je glavna suradnja u području kompleksnih sustava s američkim akademikom H.E. Stanleyem, jednim od utemeljitelja tog područja.

higgsov-bozon