Nakon dvogodišnje “pandemijske” pauze, počele su pripreme za „Čazmanski vinokap“, međunarodnu izložbu vina koju organizira Udruga vinogradara i vinara Čazma. Održat će se u subotu, 25. ožujka, dan uoči supermaratona Zagreb – Čazma „Od Kaptola do Kaptola“. Ovo će biti jubilarna, deseta izložba.

Organizaciju Vinokapa podupire Grad Čazma, a izložba je dio turističke ponude našega kraja.

– Jako smo zadovoljni kako je izložba do danas napredovala. Kroz godine, podigla se kvaliteta vina, kao i kvaliteta same izložbe. Imamo sve više uzoraka i vinara zainteresiranih donijeti svoje vino i pokazati što su radili tijekom godine u vinogradu i podrumu, rekao je predsjednik Udruge Ivan Katalenić.

Izložbu krasi međunarodni karakter i brojnost uzoraka vina, likera i rakija. Ukupno je u deset godina ocijenjeno oko 1500 uzoraka raznih pića.

Prikupljanje uzoraka vina, likera i rakije ove godine bit će održano 1. ožujka u prostorijama Doma umirovljenika u Čazmi. Prikupljanje će biti od 15:00 do 20:00 sati. Samo ocjenjivanje komisija će provesti 4. ožujka, pod vodstvom predsjednice komisije Ivane Alpeze.

– Uzorke mogu donijeti svi koji žele sudjelovati na našoj izložbi i vidjeti kakvo im je vino te za to ne moraju biti članovi vinogradarske udruge. Pozivam i vinare koji rade vina samo za svoj “gušt”, da donesu uzorke i pokažu što su napravili, rekao je Katalenić i dodao kako će i ove godine poseban naglasak biti na škrletu, budući da je riječ o autohtonoj moslavačkoj sorti.

– Škrlet svake godine kod nas na izložbi ima posebnu pažnju, tako ćemo ga i ove godine posebno ocjenjivati i dodijelit ćemo diplomu i zahvalnicu za najbolji škrlet na izložbi, istaknuo je Katalenić.

Proglašenje najboljih vina bit će na samoj izložbi 25. ožujka, u Multifunkcionalnom centru, na Trgu Čazmanskog kaptola u 15:00 sati.

– Očekuje nas još jedna lijepa izložba na koju pozivamo sve vinoljupce, znalce i vinske profesionalce neka dođu u Čazmu, kušaju izvrsna vina i upoznaju naše vrijedne vinare, poručuje Katalenić.