25.11. 2019. *Koncert Ane Batinica (flauta) & Elizabete Adžaga (klavir)*, 19 h, kino dvorana Centra za kulturu u Čazmi.

Ana Batinica

Ana Batinica (Šibenik, 1989.) magistrirala je 2012. godine u klasi prof. Renate Penezić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao dobitnik Erasmus stipendije, studirala je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Mateja Zupana. Godine 2014. je završila dvogodišnji specijalistički studij uz najveću pohvalu na „Conservatoire de La Musique et de La Danse“ u Strasbourgu u klasi prof. Maria Carolija.

Aktivno se usavršavala i nastupala na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Luksemburg, Italija, Austrija, Slovenija, Grčka) kod eminentnih flautista poput Emmanuela Pahuda, Andras Adorjana, Andree Lieberknecht, Davidea Formisana, Patrick Galloisa, Philippe Bernolda, Carla Jansa, Janos Balinta, Gudrun Hinze, Andrea Olive, Jan Ostrya…

Dobitnica je Dekanove nagrade za akad. godinu 2010./2011, prvih nagrada na 4. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale ‘Giovani Musicisti’ u Trevisu  i 50. Državnom natjecanju učenika i studenata, druge nagrade na flutističkom natjecanju u Golbeyu u Francuskoj 2013. i stipendije „Premio Ghigi“ na Summer Gubbio Festivalu 2012.g. Kao odličan student redovito je sudjelovala u javnim projektima Muzičke akademije prilikom čega je sa cjelokupnim ansamblom dobitnica dvije posebne Rektorove nagrade 2008. i 2010. Godine 2015. odabrana je od strane američke “National Flute Association” za dobitnicu “Myrna Brown International” stipendije.

U 2016. dobitnica je prve nagrade na 5. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika “Papandopulo”.

Od početka studija je konstantno surađivala s orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a ostvarila je suradnju i s brojnim drugim ansamblima (Cantus ansambl, Simfonijski orkestar HRTa, Hrvatski komorni orkestar…). Usavršavala se i na Ossiach orkestralnoj akademiji koju vode članovi Bečke i Berlinske filharmonije, nakon čega postaje stalni suradnik „PurPur“orkestra koji je pod pokroviteljstvom Europske unije.

Kao solistica je izvela „Koncert za flautu i orkestar“ Jacques Iberta s orkestrom Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Aluna Francisa, Mozartov „Koncert za flautu i harfu u C-duru“ sa Zagrebačkim orkestrom mladih, „Gemeinhardt suitu“ za piccolo, flautu i alt flautu  Roberta Smitha uz Simfonijski puhački orkestar OSRH, “Three Seasons” za flautu i gudače Davida Mastikose sa Zagrebačkim solistima i Mozartov koncer za flautu u G-duru sa simfonijskim orkestrom HRT-a.

Kao komorna glazbenica surađivala je s pijanisticom Zrinkom Ivančić (Festival Musica appasionata, Salon Gvozdanović, Ferdo Livadić 2012.), na 53. Hvar Summer Festivalu i Večerima komorne glazbe u Splitu nastupila je surađujući s američkom čelisticom Wendy Warner, a na 54. Glazbenoj tribini u Opatiji sa austrijskom fagotisticom Lorelei Dowling i Hrvatskim gudačkim kvartetom.

Redovito koncertira sa pijanisticom Elizabetom Adžagom s kojom je nastupila na tribini umjetnika Vinko Lesić u Splitu za što je dobila i istoimenu nagradu 2015. godine.

Članica je Zagrebačkog ansambla flauta s kojim je gostovala diljem Europe i Azije na međunarodnim flautističkim festivalima (Pariz, Sevilla, Singapur, Slovenija, Beč).

Djeluje kao solo flautistica u Zagrebačkoj fliharmoniji, a od 2017. stalna članica je i Cantus ansambla.

Elizabeta Adžaga

Rođena u Zagrebu 1994. od malena je pokazivala zanimanje za klasičnu glazbu iako nije imala glazbenih korijena. Roditelji su je gotovo slučajno upisali u glazbenu školu i od tog trenutka znala je da je to ono što želi za cijeli život.

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, gdje trenutno radi kao umjetnički suradnik na puhačkom odjelu.

Klavir počinje u dobi od osam godina u klasi prof. Kristine Bistrović-Darvaš u glazbenoj školi ‘Blagoja Berse’ u Zagrebu gdje je uz prirodoslovno-matematičku V. gimnaziju i maturirala.

Godinu 2015./2016. studirala je u klasi prof. Martina Hughesa na Universitat für Musik und Darstellande Kunst u Beču u sklopu Erasmus programa, a svoju poveznicu s Bečom nastavila je u listopadu 2018. godine kad položila je prijemni za postdiplomski studij iz komorne glazbe u klasi prof. Stefana Mendla.

Sudjelovala je na mnogim natjecanjima i osvojila: na Međunarodnom natjecanju „Zlatko Grgošević“ prvu nagradu i nagradu kao najmlađi apsolutni pobjednik natjecanja (2006.).

Na „EPTA“ međunarodnom natjecanju u Osijeku osvaja treću nagradu u A kategoriji (2007.), a na Međunarodnom natjecanju „Citta di Gorizia“ u Italiji (2009.) osvojila je drugu nagradu. Na Međunarodnom natjecanju „Chopin Golden Ring“ u Sloveniji (2012.) osvojila je treću nagradu, a na međunarodnom memorijalu ‘Jurica Murai’ (2016.) drugu nagradu. Na Državnim natjecanjima u Dubrovniku (2007., 2009., i 2011., 2015.) osvaja druge nagrade, te prve i apsolutne nagrade na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji (2010., 2011., 2013., 2014.) u kategoriji dua, tria i kvinteta.

Od komorne suradnje ističe se suradnja s violinistom Martinom Krpanom, uz brojne recitale i državne nagrade. S flautisticom Anom Batinicom (Prva flauta Zagrebačke filharmonije) je primila diplomu za korepetitora u sezoni 2014./2015. u Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić). Ponajviše se ističe suradnja s glasovitim, svjetski priznatim basom Alexeiem Tanovitskim (solist Mariinskog teatra u St. Petersburgu) s kojim je otvorila festival ‘Pasionska baština’ u Zagrebu, te festival ‘Papandopulijana’ u Tribunju 2017.

Nastupila je kao solistica sa Zagrebačkom Filharmonijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski izvodeći prvi koncert S. Rahmanjinova uz dirigenta Matiju Fortunu, te sa St.Petersburg State Symphony orchestra u palači Belosselsky-Belozersky izvodeći zajedno sa sopranisticom Klasjom Modrušan  ‘Chio mi scordi di te’ W. A. Mozarta uz dirigenta Mirana Vaupotića.

Sudjeluje na mnogim festivalima i koncertima diljem Hrvatske i Europe, održava recitale solo i u komornim ansamblima te snima za HRT u više navrata.

Pohađa majstorske tečajeve uglednih klavirskih pedagoga kao što su: Natalia Trull, Pascal Nemirovski, Naum Grubert, Grigory Gruzman, Noel Flores, Emanuel Krasovsky, Siavush Gadijev, Ruben Dalibaltayan, Martin Hughes i mnogi drugi.

Bila je stipendistica grada Zagreba 2011.-2017. godine. Uz to je član Rotaracta, te Hrvatske udruge komornih glazbenika.