Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak zajednički su, u četvrtak, 23. ožujka, najavili 46. supermaraton “Od Kaptola do Kaptola”, utrku koja će se održati ove nedjelje 26. ožujka, kao i sva popratna zabavna događanja koja počinju već dan ranije.

Bjelovarsko-bilogorska županija, kao jedan od pokrovitelja, financijski se i logistički uključila u organizaciju ove najduže cestovne utrke u Hrvatskoj.

– Ova utrka nije samo sportski događaj, već je prepoznatljiva kulturna, turistička i zabavna manifestacija koja je dobar promotor zdravog života i sporta. Naravno da ćemo mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija uvijek podržavati ovakve manifestacije. Znamo svi koliko je bitno bavljenje sportom i svi želimo da se djeca što više uključuju u bavljenje sportom, zato je ovo jedan hvalevrijedan projekt. Ovim putem pozivam sve da nam se pridruže u nedjelju i da svi zajedno uživamo u 46. supermaratonu “Od Kaptola do Kaptola”, rekao je župan.

Supermaraton je dužine 61 km i 350 metara sa startom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i ciljem u Čazmi. Početak utrke predviđen je za 8:00 sati s Trga bana Josipa Jelačića, a dolazak prvih maratonaca u Čazmi od 11:15h.

Gradonačelnik Pirak zahvalio je županu na potpori i podsjetio kako je riječ o utrci dugoj 61 km i 350 metara te da se ove godine prijavilo stotinjak maratonaca. Naglasio je kako je maraton i ove godine međunarodni jer natjecatelji stižu iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Austrije.

– Hvala Bjelovarsko-bilogorskoj županija što nakon 10 godina stanke podupire ovu manifestaciju financijski i daje nam potporu u organizaciji. Brend maratona poznat je u svijetu atletičara pa pripreme traju i nekoliko mjeseci, ali za mene je pobjednik svaki onaj natjecatelj koji uspije dovršiti ovu utrku. Ove godine nastupit će 300-tinjak naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji će sudjelovati u utrkama po ulicama grada. Prilika je to za roditelje da zajedno s njima dođu i posjete grad Čazmu, rekao je gradonačelnik te dodao kako je za sve natjecatelje i posjetitelje u Čazmi pripremljen bogat kulturni, zabavni i sportski program.

– Ono što je važno reći da nije samo atletika u pitanju, već na samom cilju u Čazmi pripremamo niz sadržaja. Od izložbe starodobnih vozila, kotlijadu, gdje će naše udruge pripremati hranu iz kotlića koja je već tradicionalno za građane besplatna. Dan prije imamo Čazmanski vinokap, međunarodnu izložbu vina koju priprema naša Udruga vinogradara, napomenuo je gradonačelnik.

Posebna zanimljivost je da i ove godine čazmanski planinari, HPD “Garjevica”, upotpunjuju maraton organizacijom događaja – “II. gojzericom od Kaptola do Kaptola”. Naime, prošle je godine prvi put desetak entuzijastičnih planinara, članova navedene udruge, svoj doprinos maratonu dalo hodanjem od Zagrebačkog do Čazmanskog kaptola, za što im je u prosjeku trebalo 12 sati. Ove godine interes za hodanje od Zagreba do Čazme pokazalo je još više planinara, ali i raznih rekreativaca izvan planinarskih udruga.

Foto: Davor Kirin