Proteklog vikenda, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture, Grada Čazme i Bjelovarsko-bilogorske županije Kulturno umjetničko društvo „Sloga“ Miklouš, u suradnji s Centrom za kulturu/Gradskim muzejom Čazma te Turističkom zajednicom Grada Čazme organiziralo je kulturno tradicijsku manifestaciju 48. Zapovijed pod lipom.

U sklopu manifestacije koja je trajala tri dana održana je likovna kolonija, otvorena je izložba “Od originala do rekonstrukcije – Tragovima prošlosti 3”, večer izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda”, a kruna svega bio je nedjeljni program uz uprizorenje Zapovijedi i nakon toga kulturno-umjetnički program u kojem je nastupilo 5 gostujućih KUD-ova.

– Ove godine bio je bogat kulturno umjetnički program kroz tri dana. Prekrasno je bilo. Oni koji su bili mogu posvjedočiti, a sretni smo što nas je ove godine gledao i netko iz Ministarstva kulture i medija jer smo ušli u registar nematerijalne kulturne baštine – kazala je predsjednica KUD-a Sloga Božica Tonković.

Zapovijed pod lipom važna je manifestacija za Grad Čazmu pa je tako i ove godine njoj prisustvovao i gradonačelnik Dinko Pirak.

– Veseli me da Zapovijed pod lipom opet okuplja kako folkloraše, tako i goste koji turistički dođu u ovaj naš lijepi moslavački kraj. Zapovijed pod lipom, iako je to jedan događaj koji je uvijek isti, opet volimo pogledati te čuvare naše baštine. Čestitam našem KUD-u Sloga što brine o baštini i što su uvijek isti, ali moram reći i bolji svake godine i na natjecanjima i smotrama gdje predstavljaju naš grad i uvijek su zapaženi i pronose ime našeg grada diljem Hrvatske – rekao je gradonačelnik Pirak. (Superportal)

Foto: R. Ruklić