Anton Cetin, hrvatski umjetnik koji više od 50 godina živi i stvara u Kanadi, darovao je Gradu Čazmi 20 svojih radova u miješanim tehnikama, nastalih u razdoblju od 1969. do 2015. godine, kojima će se obogatiti i upotpuniti fond Galerije Anton Cetin u Čazmi. Tim će se povodom prirediti izložba u prostorima Galerije, predviđena za 2021. godinu, u povodu 20. godišnjice Galerije. Ovo je druga vrijedna donacija u dvije godine, s obzirom da je 2018. Anton Cetin darovao Gradu Čazmi slike različitih poznatih autora iz svoje privatne zbirke.

Anton Cetín rođen je 1936. u Bojani. Od 1954. do 1959. pohađao je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel za slikarstvo, u Zagrebu gdje je i diplomirao u klasi prof. Ivana Šeblja. Od 1959. do 1964. studirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao u klasi prof. Marijana Detonija 1964. godine. Tijekom pohađanja Škole i Akademije, radio je kao ilustrator u raznim zagrebačkim izdavačkim kućama. Od 1966. do 1968. živio je i radio u Parizu u Francuskoj kao slikar i grafičar te kao ilustrator J. M. Rabec i izdavačke kuće Larousse (Planètes et Satellites: mondes de l’espace). U Parizu se 1967. godine rodila slika Eve.

Od 1968. živi i radi u Torontu u Kanadi kao samostalni umjetnik. Održao je 160 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u cijelom svijetu.

objavio je svoju prvu zbirku grafika Eva i Mjesec; 1987. godine objavljeni su njegovi crteži Zloglasne ptice s pjesmom Vinka Grubišića Bitarion; a 1988. objavio je zbirku grafika Amerika Croatan America, s pjesmom hrvatskog pisca Stjepana Šešelja.

Izvrsna monografija o životu i djelu Antona Cetina, s kronološkim istraživanjem od 1955. do 1986., objavljena je 1986. Tekst je napisao David Burnett iz Toronta. Iste godine održao je prvu veliku izložbu u svojoj domovini, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

  1. Círculo del arte u Barceloni objavio je dva izdanja njegovih litografija.

Izvedeno je nekoliko dokumentarnih filmova o Cetinovom životu i djelu.

Nova monografija o Cetinovom životu i djelu, s kronološkim pregledom od 1951. do 2004., objavljena je u Zagrebu, 2004. Tekst je napisala Branka Hlevnjak iz Zagreba.

Za svoj je rad primio nekoliko nagrada i priznanja. Kanadsko hrvatsko umjetničko društvo izabralo ga je za “Umjetnika godine” za 1986. Godine 1995. od Vlade Republike Hrvatske dobio je dva odlikovanja: Red hrvatske Danice (Jutarnja zvijezda) s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi i Red hrvatskog Međimurja za izuzetan doprinos napretku i ugledu Republike Hrvatske i blagostanju njenih građana. 2001. godine u Zagrebu, udruga Mare nostrum croaticum dodijelila mu je plaketu i zahvalnicu za izuzetan doprinos u području umjetnosti i kulture.

Iste je godine u Gradu Čazmi otvorena Galerija Anton Cetín, sa stalnim postavom njegovih djela. Njegovi radovi nalaze se muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama svijeta.