U petak, 20. rujna 2019. od 10 do 12 sati Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u prostoru gradske vijećnice (Ul. kralja Tomislava – iznad Erste banke).
Ova akcija održat će se na građansku inicijativu, odnosno iniicijativu novinarke Super radija Vesne Ruklić i predsjednice Društva Naša djeca Čazma Ivane Popilovski uz podršku Grada Čazme i Gradskog društva Crvenog križa Čazma koje poziva i dosadašnje darivatelje krvi da se pridruže ovoj akciji. Akcija se održava po prvi put u našem gradu, a sve kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
“Dođite, darujte svoju krv i još jednom dokažite da su Čazmanke i Čazmanci velikoga srca kada je humanost na djelu.
Uz individualne dobrovoljne darivatelje, pozivamo da nam se grupno pridruže maturanti Srednje škole Čazma i radnici lokalnih tvrtki, a svima koji dođu i dobrovoljno daruju krvotvorne matične stanice, Zaklada Ana Rukavina osigurat će potvrde kako biste svoje izostanke mogli opravdati u školi ili kod vašeg poslodavca”, poručuju organizatorice.