Iz biltena Hrvatske gospodarske komore za 2013. godinu vidljivo je da i uz mali broj stanovnika (8100, 4. u Županiji po brojnosti), ukupan prihod čazmanskih poduzeća iznosi više od 500 milijuna kuna, više od Daruvara i Grubišnog Polja te skoro svih županijskih općina zajedno.
Zabilježena je ukupna dobit od gotovo 17 milijuna kuna na godinu. Broj zaposlenih je 1407, odnosno 2,6% veći nego 2012. godine.
Od gradova u BBŽ, povećanje broja zaposlenih bilježi još samo Daruvar. Prosjek broja zaposlenih u poduzećima na nivou županije iznosi 12%, a na čazmanskom području 17,3%.
Okosnica čazmanskog poduzetništva i dalje je tvrtka Čazmatrans nova. Osim te, tvrtke koje imaju sjedište u gradu Čazmi, a važne su po svom prometu su: DI Čazma, Intra Lighting, Komunalije, Elkom, Škarda sanitarna zaštita, Onix i dr.. Ostala manja poduzeća odlična su dogradnja razvoju kraja.
Prosječna neto plaća iznosi 3.426,00 kuna. Na “listi srama” zbog neisplaćenih plaća na nivou županije u prvih petnaestak nema čazmanskih tvrtki niti obrta.
Prihod po radniku od 360.600,00 kuna na godinu najveći je poslije Bjelovara i Grubišnog Polja u županiji.

Sa svojih 60 radnika i 400.000,00 kuna na godinu, čazmanske Komunalije pridonose toj statistici.
“Ovi rezultati pokazuju da smo u vrhu poduzetništva županije koja je na žalost, na državnom nivou, 15. po konkurentnosti (od 21 županije). Želimo da postojeća čazmanska poduzeća zadrže pozitivan trend poslovanja. Nova poduzeća bude nadu za nešto puno bolje od navedenih brojki”, smatra direktor čazmanskih Komunalija, Ivan Beljan.

U čazmanskoj poduzetničkoj zoni ove je godine s radom počela tvrtka za preradu mesa od divljači, uskoro će početi raditi bioenergana u Grabovnici te još nekoliko manjih poduzeća. Također, postoji interes za gradnju tvornice za proizvodnju stakla na bazi ovdašnjih mineralnih sirovina.
“Poduzetništvo je živa stvar. Treba biti mudar u odabiru novih projekata i podupirati postojeće tvrtke kako bismo što prije izašli iz recesije”, naglašava čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.