U suradnji s Osnovnom školom Čazma, procijenjeno je koji su i koliko je lanjskih udžbenika u dobrom stanju te će njih iskoristiti ovogodišnja generacija učenika, a sve koje treba zamijeniti te sve radne bilježnice i ove će godine osigurati Grad Čazma, koji nastavlja svoj projekt besplatnih udžbenika za sve učenike naše Osnovne škole i područnih škola. – Ovo je treća godinu za redom da ćemo osigurati besplatne udžbenike i radne bilježnice za sve učenike od 1. do 8. razreda naše škole. Činjenica je da je naša škola ušla u eksperimentalni program novog kurikuluma te će prvi i peti razredi dobiti udžbenike po novom programu, sedmi razred će biti u STEM području koje će biti novo, ali sve ostale razrede čekaju njihovi materijalu po dolasku u školu. Tako da roditelji učenika naše škole  bez stresova, kako financijskih tako i ostale prirode, mogu i ove godine očekivati da će se Grad pobrinuti za udžbenike i radne bilježnice za njihovu djecu – rekla je pročelnica u Gradu Čazmi, Andrea Prugovečki Klepac.

Grad ove godine isplaćuje i jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od tisuću kuna za kupnju udžbenika učenicima koji će upisali prvi razred Srednje škola Čazma, smjer Opća gimnazija, bez obzira na prebivalište roditelja. – I taj projekt smo počeli prije četiri godine. U proračunu su osigurana sredstva za sve učenike koji upišu Opću gimnaziju u Srednjoj školi Čazma. Isto tako sufinanciramo i prijevoz učenicima srednjih škola koji se nalaze na onom potezu unutar onih pet kilometara koji ne pokriva ministarstvo svojom odlukom o sufinanciranju 75 posto. Smatramo da je tu i određena nepravda tako da je Grad preuzeo financiranje i tog prijevoza.

Grad Čazma će i ove će godine sufinancirati kupnju mjesečne karte za prijevoz studentima u iznosu od deset posto, te isplaćuje i jednokratne pomoći studentima u iznosu od 500 kuna po studentu.

–  Za studente s područja Grada Čazme imamo jednokratne novčane pomoći tako da svi koji imaju neki interes neka nam se obrate u Gradsku upravu. Nastojimo izaći u susret svima koji se školuju. Ima i onih roditelja koji nas dođu tražiti pomoć jer se nađu u određenim financijskim problemima i nikada nisu otišli da nisu naišli na pomoć i razumijevanje od nas – ističe pročelnica.

Zanimljivost su svakako i studentski krediti koje Grad već desetak godina omogućava u suradnji sa Splitskom bankom i u cijelosti pokriva kamate. Iznos kredita, koji studenti ugovore s bankom, isplaćuje se u mjesečnim ratama tijekom trajanja studija, a povrat počinje nakon završetka studiranja te traje isti vremenski period koliko je trajalo i njegovo korištenje. Ukoliko student koji koristi studentski kredit ima prosjek ocjena veći od 4.5 za vrijeme trajanja studija i zaposli se na području Grada Čazme, tada Grad preuzima i vraćanje kredita banci pa se kredit pretvara u stipendiju.