Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak održao je konferenciju za novinare o nedavno završenoj manifestaciji Božićna priča u Čazmi. Konferenciji su prisustvovali i Zlatko Salaj, vlasnik imanja, Ana Bertić, upraviteljica Zadruge Božićna bajka, Antun Turčić, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije te Franjo Jagatić, voditelj Ureda Turističke zajednice Moslavina – Čazma.

Ovogodišnja, 13. Božićna priča trajala je 34 dana tijekom kojih je imanje obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme, sveukupno posjetilo gotovo 70.000 ljudi. Imali su priliku uživati u svjetlosti milijuna i četiristo tisuća božićnih svjetiljaka.

Prema riječima Zlatka Salaja i Ane Bertić, u Zadruzi su više nego zadovoljni brojem posjeta. Kao i prijašnjih godina, znatiželjnika je bilo iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva. Ostvarili su kontakte s brojnim domaćim i stranim turističkim agencijama, a posjetio ih je i predsjednik RH, dr. Ivo Josipović.

Posjetitelji imanja ove su godine uživali i u različitim popratnim sadržajima jer su održane predstave za djecu, nastupi KUD-ova te drugi prigodni programi, a svake je večeri dar za posjetitelje obitelji Salaj bio vatromet, koji je dodatno obogaćivao sveukupnu ponudu.

Za sljedeću Božićnu priču, Salajevi planiraju još proširiti parkiralište te izgraditi novi sanitarni čvor.

Zlatka Salaja posebno je dirnula Zahvalnica koju mu je uručio gradonačelnik Pirak, za doprinos unapređenju turizma na čazmanskome području. Naime, zahvaljujući Božićnoj priči, povećao se i broj posjetitelja drugih kulturno-povijesnih objekata u gradu Čazmi. Prema evidenciji TZ Moslavina-Čazma, gradske znamenitosti poput Župne crkve, galerija, Centra za kulturu, Galerije Matešin i Etno kuće obitelji Tonković posjetilo je oko šest tisuća ljudi. – U budućnosti treba raditi na povećanju smještajnih kapaciteta kako bismo posjetiteljima mogli ponuditi i višednevne boravke u našem gradu, smatra voditelj Ureda TZ Moslavina – Čazma, Franjo Jagatić. – Manifestacija Božićna priča pokretač je ove vrste turizma, ne samo na području Čazme već i čitave Županije. Grad se pokušava nadovezati na tu priču zbog čega smo kandidirali projekt pod nazivom „Festival svjetla“ pri Ministarstvu turizma i za njega ćemo pokušati ishoditi sredstva kako bi se Božićna priča mogla proširiti na čitav grad – izjavio je gradonačelnik Pirak.

Za Salajeve i desetak zadrugara Božićne bajke nema predaha. Nakon što obave opsežan posao uklanjanja božićnih lampica, koji je već u punom zamahu, čeka ih uređenje imanja za uskrsne blagdane. – Prošlu nam je Uskrsnu priču „ukrala“ poplava, nadamo se da će ove godine sve biti u redu jer imamo velike planove – najavljuje Zlatko Salaj.

zahvala