Tvrtka Dar Blue, mješovitog hrvatsko – poljskog vlasništva, osnovana je 2011. godine s ciljem proizvodnje i distribucije bobičastog voća s naglaskom na borovnicu. Tijekom 2012. godine na poljoprivrednom zemljištu u Čazmi počeli su s podizanjem višegodišnjeg nasada borovnica te su investiciju prijavili na IPARD u travnju 2013. godine. Ove godine zaključena je investicija vrijedna 11,5 milijuna kuna koja je podrazumijevala sadnju čak 80 tisuća sadnica na površini od 10 ha te gradnju hladnjače, sortirnice i pakirnice. Sada se još samo čekaju završne kontrole iz IPARD-a, preko kojega očekuju sufinanciranje investicije. Ove su godine završili i sa sadnjom preostalih biljaka i tijekom proljeća i jeseni posadili su ukupno 70 tisuća borovnica te je njihov ukupan broj sada 80.000, koliko je u početku bilo i planirano,  kazao je izvršni direktor Dar Bluea, Nikola Kutnjak.

Prvih 11.000 biljaka zasadili su na 2 ha prije dvije godine, što je bio jedan od preduvjeta za kandidiranje na IPARD. Rezultatima ovogodišnje berbe sasvim su zadovoljni jer je ubrano ukupno 7 tona borovnica. Kompletan urod plasirali su u hrvatske trgovačke lance.

Sljedeće sezone nadaju se još boljem urodu pa dogovaraju i plasman svojih proizvoda na tržište zapadne Europe. U fazi su dobivanja GLOBALGAP certifikata, svojevrsne putovnice poljoprivrednih proizvoda za međunarodno tržište. U tvtki imaju četiri stalno zaposlene osobe, a na proljeće planiraju zaposliti i agronoma. Trenutačno orezuju i uređuju sadnice, prihranjuju biljke i pripremaju se za novu vegetativnu sezonu.

Tvrtka je trenutačno registrirana u Varaždinu, no sjedište se uskoro planira preseliti u Čazmu.

Kutnjak naglašava kako je to najmanje što mogu učiniti budući da su ovdje naišli na razumijevanje i podršku lokalne samouprave, tvrtki i pojedinaca. Smatra da je nakon svega korektno registrirati tvrtku i plaćati porez upravo u Čazmi.

Također je dodao da, kad plantaža kroz nekoliko godina dođe do pune rodnosti, očekuju urod od 400 tona borovnica. Tada će trebati dvjestotinjak sezonskih radnika berača. Već ove godine, od travnja pa do prije nekoliko tjedana zapošljavali su između 20 i 40 sezonaca, naveo je Kutnjak te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji investicije i pozvao ih da im se priključe i nagodinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Foto: Bjelovarski list)