Polako ka završetku ide jedinstveni projekt čija je priprema počela 2017. i kojemu je samo provjera dokumentacije- teške usput čak 8 kilograma- trajala godinu i pol dana. Projekt Čazma Natura, vrijedan 26 milijuna kuna, potpuno mijenja vizuru Grada, čini ga modernim i do kraja pozicionira Čazmu kao jednu od najvećih naših kontinentalnih turističkih atrakcija… 

U Gradu Čazmi s pravom očekuju da baš taj kapitalni projekt Čazmi da neki novi i krupan zamah, snažan vjetar u leđa, vjeruju kako će privući turiste, ali i potaknuti domaće ljude da se okrenu turističkoj gospodarskoj grani, kontinentalnom turizmu, i da upravo na taj način osiguraju sredstva za život za sebe i svojim obiteljima. Obuhvaća niz potprojekata, a njegovo srce je izgradnja – prvog javnog biološkog kupališta u RH.

-Aktivnosti projekta doprinijet će razvoju svijesti o važnosti očuvanja prirodne baštine i porastu broja posjetitelja u destinaciji i atrakcijama prirodne i kulturne baštine za 100 posto, što će utjecati na povećanje konkurentnosti na domaćem, ali i inozemnom tržištu, razvoju gospodarskih djelatnosti i rastu zapošljavanja. Projektne aktivnosti objedinjuju dvije komplementarne teme, zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, kao i turističko vrednovanje prirode i okoliša, koje će se projektom ujediniti u izvorni jedinstveni proizvod zelenog turizma na području Grada. I to putem uređenja i stavljanja u funkciju 123 sadržaja posjetiteljske infrastrukture, a koja će istodobno doprinijeti boljem upravljanju prirodnom baštinom- kazuje nam voditeljica i viša savjetnica u Razvojnoj agenciji Čazma, Dajana Petrina.

Projekt Čazma Natura obuhvaća uređenje Arboretuma kod OŠ Čazma, nabavu vrijedne laboratorijske i informatičke opreme za Osnovnu školu Čazma, uređenje Medjama – prirodnog staništa ptica i vodozemaca, izgradnju modernog prostora Zelena tržnica – za boravak na otvorenom i druženje, uređenje Multifunkcionalnog centra – kojim će Čazma dobiti suvremeno uređene višenamjenske prostore, uređenje šetnice uz rijeku Česmu – s odmorištima i informativnim pločama, bike park na sportskim terenima – za ljubitelje biciklizma i adrenalinskog sporta, uređenje ribolovnog centra Vustje – kao mjesta za obiteljska druženja, ali i javna okupljanja, Geopark Pleterac – u kojemu znanstvenici i učenici mogu proučavati nastanak i razvoj Moslavačke gore te konačno dugoočekivani biološki bazen – prvo javno biološko kupalište kod nas.

-Većinom smo usmjereni na taj projekt zbog njegove veličine i činjenice da će njegovom provedbom naš grad dobiti jedno sasvim novo ruho i nove gospodarske mogućnosti, ponajprije iz zelenog, kontinentalnog turizma. Nadam se da će naši sugrađani ba najbolji način iskoristiti nove mogućnosti koje će se zasigurno otvoriti, za zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla- tvrdi nam čazmanski gradonačelnik, Dinko Pirak.

Do sada je u projektu završeno više njegovih značajnih cjelina…

Istraživački i volonterski centar Osnovna Škola Čazma, donio je uređenu i modernom laboratorijskom opremom opremljenu učionicu biologije namijenjenu za održavanje edukacija na temu biološke i geološke raznolikosti životnog prostora.

Arboretum Čazma – uredio je okoliš oko škole kao mjesto za održavanje terenske nastave i edukaciju učenika. Uređena je i staza do škole s interpretacijskim tunelom gdje prolaznici mogu dobiti informacije o autohtonom bilju, a zasađeno je nekoliko stotina biljaka na cijeloj površini i uređena mjesta za odmor, odnosno postavljena su drvena sjedala.

Sportsko – rekreacijski centar Vustje – sastavni  je i važan dio projekta gdje se korištenjem prirodnih materijala i inovativnih elemenata, kao što je dabrova nastamba, promatračnica među krošnjama, rodino gnijezdo, prezentira Naturu 2000 i biljni i životinjski svijet područja. Dabrova nastamba i cijeli lokalitet osmišljeni su kao učionica u prirodi i mjesto za odmor i relaksaciju posjetitelja. Šesterokutni stol i sjenica, pa i promatračnica, a posebno platoi pod krošnjama i kupola od pruća divne su kulise za, primjerice, uživati u prirodi i suncu, popiti kavu ili neki drugi topli napitak za van.

-Dolaskom ljepšeg vremena, otvorit će se ondje razne mogućnosti – za roštiljanje, razna okupljanja, kino na otvorenom, školu u prirodi…, pogotovo u prirodnoj hladovini postojećih stabala među koja su uklopljeni novi sadržaji. Naravno, uz nadu da će se do tada popraviti epidemiološka situacija i sve to omogućiti. U svakom slučaju, još jedan potprojekt Čazma Nature je završen i čeka na dolazak dragih sugrađana. Jer nijedna građevina, ni jedan sportski ili bilo koji drugi teren ne znači ništa bez ljudi koji će ga koristiti i udahnuti mu dušu – komentira gradonačelnik, Pirak. 

Regionalni park Moslavačka gora – danas je s uređenim prilazom gdje je vidljiv nastanak Moslavačke gore, a lokalitet je upravo idealan za studente geološkog fakulteta jer omogućuje provedbu istraživanja.

Sportski park, pak, uređen je adrenalinski park kod sportskih terena, sa zemljanim i drvenim poligonom za bikere, a IPC Zelena tržnica – uređen centar Čazme, prostor za turističku agenciju i suvenirnicu na kojemu će se prezentirati proizvodi domaće radinosti. Oko kompleksa uređen je i ‘trg’ gdje će posjetitelji moći sjediti u ‘rodinom gnijezdu’. Posebnost uređenja je i vodeni motiv, a poučna stazu će je to sve povezivati s ostalim postojećim objektima. Paviljon, kao centralni dio, bit će namijenjen turističkoj zajednici i svima zainteresiranima izlagati svoje proizvode s gradskim motivima.

Radovi koji su još u tijeku su oni na Multifunkcionalnom centru – privodi se kraju uređenje zgrade koja će biti u funkciji turizma i prezentacije poljoprivrednih proizvoda. Unutrašnjost je uređena s naglaskom na prezentaciju prirode, što ga čini uistinu originalnim na ovom području RH.

Također, radi se i na lokalitetu Medjame – prirodnom staništu ptica močvarica i vodozemaca gdje se trenutno uređuju šetnice, mostovi i odmorišta… Prezentirat će se stanište roda, dabra i drugih životinja koje na tom prostoru obitavaju stoljećima.Uređuje se i Poučno tematska staza, na nasipu uz dolinu rijeke Česme – u dužini od 12,5 kilometara. Naposljetku, Bio park Čazma – najznačajniji je i najočekivaniji dio projekta Čazma Natura.

-Biološki bazen je nešto potpuno novo u Hrvatskoj i prvi je takav javni objekt, baš iz tog razloga ‘papirologija’ oko njegove izgradnje je bila vrlo komplicirana jer naše zakonodavstvo još nije poznavalo pojam biološkog javnog kupališta. Tako da smo i konačno u tom pogledu pioniri-  naglašava Dinko Pirak.

Bazen će se graditi u dijelu Čazme koji svojim prirodnim položajem i karakteristikama omogućava gradnju bez veće intervencije u prostoru. Uz biološki bazen predviđena je poučna interpretacijska staza, škola u prirodi, promatračnice za ptice i tematsko uređen ugostiteljski objekt, pojašnjava nam.

-Taj biološki bazen smo osmislili tako da se koristi tijekom cijele godine i da uz plivanje nudi i druge aktivnosti kao što su klizanje, priredbe i razna događanja, rekreaciju, opuštanje itd.. Sastoji se od 4 glavna područja: šljunčane plaže, regeneracijsku zonu s biljnim supstratom u kojem su posađene podvodne i nadvodne biljke, zone za plivače i napokon zone za neplivače i školu plivanja. Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija, znači bez klora i ostalih potencijalno štetnih tvari. Kompletan projekt Gradu, naravno, daje daleko više mogućnosti za razvoj na području turizma i drugih gospodarskih grana. Uostalom, cilj je stvaranje zelenog turizma kroz održivo korištenje prirodne baštine i stvaranjem održivog društveno-gospodarskog razvoja na regionalnoj razini. Puno smo truda uložili i ulažemo u donošenje novih sadržaja u naš grad. Vjerujem da će naši građani prepoznati njihovu vrijednost i da će uživati u njihovom korištenju – upoznaje nas gradonačelnik Pirak.

Vrijednost Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma, ukupne površine 1500 četvornih metara, iznosi oko 11 milijuna kuna. Prirodnim i pandemijskim nedaćama usprkos, planirani rok za završetak kompletnog projekta Čazma Natura je kraj 2021. Većina iznosa se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, dok od ukupnog financijskog kolača na Grad otpada oko 2 milijuna kuna troškova. 

Provedba će izravno utjecati na zapošljavanje 12 osoba stalno zaposlenih i 40 sezonskih djelatnika. Stvaranjem turističkih sadržaja povećat će se, normalno, broj posjetitelja koji će, dakako, doprinijeti i porastu broja novozaposlenih u turističkim i ugostiteljskim poduzećima.

-Unatoč krizi s korona virusom, nismo odustali od započetih projekata i javljamo se na natječaje gdje god je to moguće, želimo učiniti sve što možemo kako bi naši stanovnici osjetili što manje posljedica stanja u kojem se trenutačno nalazimo- poručio je nedavno gradonačelnik, Dinko Pirak. 

PRIRODNA BAŠTINA, EDUKACIJA, MONITORING PTICA…

U okviru projekta nabaviti će se oprema za praćenje posjetitelja, energetski učinkovite autobusne stanice i stajališta za bicikle, a značajna pažnja posvetit će se osmišljavanju i razvoju radionica za najmlađe o biljnoj i životinjskoj raznolikosti koje će se provoditi na novouređenim lokalitetima. U sklopu projekta Javna ustanova će provoditit monitoring ptica, kojih na tom području ima više od 100 te će se izraditi profesionalne fotografije kako bi se ptice približile djeci i odraslima. Kroz projekt će se ojačati vlastiti kapaciteti putem edukacija zaposlenika te će se izraditi internetske stranice gdje će šira javnost moći pratiti aktualna događanja i zanimljivosti te se educirati o prirodnim fenomenima na području Grada.

Projektne aktivnosti su osmišljene kao skup aktivnosti koji doprinosi promicanju održivog razvoja prirodne baštine i razvoju turizma i turizmu komplementarnih djelatnosti, na način da se jedna grupa aktivnosti odnosi na stvaranje infrastrukture za posjetitelje i zaštiti i uređenju okoliša, a druga je grupa namijenjena jačanju obrazovnog kapaciteta partnera i osmišljavanje edukativnog programa za lokalno stanovništvo i posjetitelje, te niz promidžbenih aktivnosti za vrednovanje zaštite prirode i vidljivost projekta. (Pero Livajić, gradonačelnik.hr)