Prema studiji Agencije za zaštitu okoliša RH, Grad Čazma nalazi se među deset najboljih gradova u Republici Hrvatskoj po reciklaži, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u Čazmi se po stanovniku odvaja najviše korisnog otpada na godinu, više od dvostruko više od županijskog prosjeka.

Republika Hrvatska je u 2012. godini proizvela 1.670.005 t komunalnog otpada. Prosječna količina komunalnog otpada po stanovniku iznosi 390 kg na godinu.

Stopa recikliranog kućnog i sličnog otpada (metal, staklo, plastika i papir) za RH u 2012. godini iznosi 26,2%, što je nešto više od polovice ciljanog udjela propisanog za 2020. godinu Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a godišnje raste od 7 do 9%. Najbolje županije po upućivanju komunalnog otpada na daljnju preradu i uporabu su Međimurska, Primorsko-goranska i Varaždinska.

Bjelovarsko-bilogorska županija je u sredini tablice, a unutar nje najviše prikupljenog otpada upućenog na uporabu ima Grad Bjelovar, slijedi ga Čazma, dok u šest općina nije odvojen ni kilogram otpada.

Čazmanci, gledajući po stanovniku, odvajaju 30,8 kg otpada na godinu, Bjelovarčani 23, Velikotrnovitičani gotovo 13, a županijski prosjek je 12,63 kg po stanovniku na godinu.

Prema navedenoj studiji, najbolji hrvatski grad po reciklaži je Čakovec, koji odvaja oko 100 kg otpada po stanovniku na godinu.

Kako bi bili uspješni u odvajanju korisnog otpada, čazmanske Komunalije omogućile su građanima korištenje kanti za korisni otpad – ne samo za papir, za više od 50% stanovnika, osigurali su preuzimatelja korisnog otpada, prikupljaju glomazni i korisni komunalni otpad 12 puta na godinu – svake 3. subote u mjesecu, a reciklažno-sabirno dvorište radi svakoga dana u tjednu osim nedjelje.

Građani Čazme podržavaju svaku akciju ekološkog karaktera provedenu do sad, a Komunalije dobro surađuju i s  Gradom Čazmom, Fondom za zaštitu okoliša, resornim ministarstvom i medijima. Također, dodatno rade s tvrtkama u gradu i okolici koje odvajaju korisni otpad, a u prvi plan svojega posla ne stavljaju financijsku već ekološku vrijednost. Prema riječima direktora Ivana Beljana, rezultati u 2013. godini još su bolji, iako se rezultati Čakovca realno ne mogu očekivati još nekoliko godina, ali prema tome treba težiti. Također, očekuje bolju suradnju s BBŽ-om i Ministarstvom okoliša kako bi rezultati bili što bolji te kako bi do 2020. godine ostvarili tražene količine odvojenog otpada po direktivi EU.

korisni otpad