Sve aktivnosti u prošlom razdoblju skresala korona.

Nikada kraća i nikada siromašna izvješćem o radu, nije bila Skupština Udruge vinogradara i vinara Čazme, koja je održana prošlog petka 22. listopada.  Riječ je o izvješćima za prošlu godinu, u kojoj je gotovo sve aktivnosti „skresala“ korona. Predsjednik Udruge Ivan Katalenić bio je u podnošenju izvješća neuobičajeno kratak.

– Neposredno pred početak pandemije koronavirusa uspjeli smo održati ocjenjivanje uzoraka vina pristiglih za naš „Čazmanski vinokap“, ali na žalost tu našu  veliku proljetnu manifestaciju nismo mogli održati. Jedino što smo učinili poslali smo poštom diplome izlagačima i to je bilo sve. Naime, ovo je međunarodna izložba vina kod nas na koju nam redovito dolaze vinari sa svojim vinima iz Mađarske i Slovenije i koji se vesele doći, ali nismo im mogli udovoljiti toj želji. U prošloj godini, zbog zabrane okupljanja,  nismo u studenom  održali pregled i kušanje mladih vina, što je veliki nedostatak našim vinarima, jer na takvom skupu dobivaju stručne upute kako otkloniti nedostatke i proizvesti što kvalitetnija vina – rekao je Katalenić i ponovio  kako do sada tijekom ove godine nije bilo nikakvih aktivnosti Udruge. 

–  Nastojat ćemo sada tijekom studenoga svakako nastojati pozvati stručnu osobu za pregled mladih vina, a tijekom iduće godine nadamo se da će se epidemiološko stanje popraviti što bi nam napokon omogućilo neke aktivnosti, poput edukacijskih izleta, stručnih predavanja o lozi, zaštiti i slično, te svakako održati izložbu vina, koja je već postala vrlo prepoznatljiva u ovom dijelu Hrvatske – dodao je predsjednik čazmanskih vinara. No, već je sasvim izvjesno da će već drugu godinu izostati i  običaj kojemu se vinari posebno vesele, a to je krštenje mošta u vino.

Dvadesetak vinara okupljanje na Skupštini iskoristilo je za razmjenu iskustava iz berbe ove godine, na koju se, kažu,  ne mogu požaliti.

– U razgovoru s vinarima i na ovom skupu kušanja vina, može se zaključiti da su vina vrlo dobra. Bila je neizvjesna godina, jer su nekima vinogradi bili zahvaćeni tučom, pa onda i sušom, ali na do sada pokazanu kvalitetu vina ne možemo se požaliti. To ćemo i dokazati na  predstojećim  izložbama vina kod  naših prijateljskih udruga, gdje redovito izlažemo našu moslavačku vinsku kapljicu, zaključio je Ivan Katalenić.

Čazmanskim vinogradarima i vinarima zdrave vinograde i pune čaše sve boljih i boljih moslavačkih vina zaželio je i nazdravio s njima u ime Grada Čazme, Branko Novković, predsjednik Gradskoga vijeća. Rekao je kako se Grad Čazma ponosi s već tradiciolanom izložbom vina „Čazmanski vinokap“ koja nadopunjuje i čazmansku turističku ponudu.

Tekst ustupio: Franjo Jagatić / foto: Robert Ruklić