Gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak, u svoje osobno i u ime Grada Čazme, uputio je čestitku gđi. Mariji Duh, najstarijoj Čazmanki, u povodu njezina stotog rođendana.
Posjetili smo je u njezinom domu te tom prilikom popričali: “Od života više ništa ne očekujem. Lijepo mi je kad vidim da se cijela obitelj dobro slaže. Unuk Dubravko nikad ne ode iz kuće, a da me ne pozdravi i kad se vrati, opet prvo svrati vidjeti me. To me najviše još drži na životu”, rekla je i dodala: “Jako volim jesti janjetinu pa me unuk kad god to poželim počasti. Inače nisam izbirljiva na hrani, jedem sve kao i drugi. Nikad mi u životu nije bilo tako lijepo kao danas. Imam sve što poželim. Ne idem k doktoru jer znam da me ne bude pomladio, dobijem lijekove i tako živim”, kaže gđa. Marija.
Kad smo je upitali koji je recept za doživjeti stotu, otkrila nam je kako je svaki put prije jela, dok je bila radno sposobna, popila malu čašicu domaće rakije, moslavačke šljivovice. Puno je radila, malo i umjereno jela domaću hranu. Danas je najviše još drži sloga i zadovoljstvo u obitelji. A upravo toga, na sreću, najstarijoj Čazmanki ne nedostaje. Dragoj gđi. Mariji još jednom želimo puno zdravlja i svako dobro!
Tekst i foto: Franjo Jagatić