Promocija knjige

Divan užas – izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917.-2021.),

izdane u povodu 130. obljetnice rođenja Slavka Kolara, održat će se u petak 25. studenog 2021. u 11,00 sati u knjižnici.

Knjiga sadrži sedamdeset četiri rada koji se na različite načine bave njegovim djelom. Glavni urednik je Mario Kolar, a promocija će se održati u sklopu Dana Slavka Kolara.

Dani Slavka Kolara kulturna su manifestacija koja se organizira svake godine za Dan knjižnice, odnosno rođendan Slavka Kolara, 1. prosinca. Ovogodišnji Dani Slavka Kolara proteći će u obilježavanju dviju obljetnica. Prva je 130. obljetnica rođenja Slavka Kolara (01.12.1891.), a druga je deseto izdanje Natječaja za kratku priču – satiru Slavko Kolar.

U povodu 130 godina od rođenja Slavka Kolara, Grad Čazma dao je izraditi novu spomen bistu poznatoga književnika, koja je postavljena u dvorište Knjižnice. Naime, prijašnja bista postavljena 1977. na čazmanskoj Gradini otuđena je prije 10 godina i nikada nije pronađena.

Autor je i ovoga puta poznati akademski kipar Stipe Sikirica te je bista istovjetna prvoj, odnosno izlivena po originalnom kalupu.

Izrada biste financirana je iz Gradskog proračuna, a stoji oko 100.000 kuna.