Društvo „Naša djeca“ Čazma od 11. veljače 2014. godine zapošljava dvoje pomoćnika u nastavi za učenike OŠ Čazma koji imaju teškoće u razvoju. Novi i prvi zaposlenici Društva „Naša djeca“ Čazma, Ivan Diktić i Jelena Križan, radit će do kraja ove nastavne godine u punom radnom vremenu prema Programu rada za pomoćnike u nastavi koji je izradila voditeljica projekta i predsjednica Društva „Naša djeca“ Čazma Gordana Jančić.

Potkraj prošlog mjeseca, DND Čazma odazvalo se Javnom pozivu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s ciljem osiguravanja usluga pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama radi izvršavanja njihovih školskih zadataka tijekom svakodnevnih nastavnih, izvannastavnih i izvanučioničkih aktivnosti. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je Društvu „Naša djeca“ Čazma ukupno 32.500,00 kn za plaće pomoćnika u nastavi.

Osim Osnovne škole Čazma, partneri u ovom projektu su Grad Čazma i Udruga tjelesnih invalida Bjelovar koji su potpisivanjem Izjave o partnerstvu s Društvom „Naša djeca“ Čazma, prihvatili su odgovornost u provedbi ovog projekta i njegovom vrednovanju te sagledavanju načina savladavanja izazova i poteškoća u provedbi projekta.

Projekt je predstavljen u Gradu Čazmi, uz prisustvo gradonačelnika Dinka Piraka, predsjednicu i tajnicu Društva „Naša djeca“ Čazma, Gordanu Jančić i Ivanu Popilovski, djecu i roditelje – korisnike pomoći u nastavi, pomoćnike, učiteljice Osnovne škole Čazma, direktoricu Razvojne agencije Čazma i druge sudionike projekta.

Budući da pomoćnici u nastavi već obavljaju taj posao, mogli su govoriti o dosadašnjim iskustvima, a ona su za sve uključene vrlo dobra. Prema riječima Ivane Blažeković, majke prvašića Dalibora, a tako i njegove učiteljice Mirjane Tišljarec, pomoćnica u nastavi velik je pomak u kvaliteti sudjelovanja u nastavnom procesu te sigurnosti djetetova boravka u školi. Riječ je o slijepom učeniku koji u nastavi koristi Brailleov pisaći stroj, a pomoć mu je potrebna i pri svakodnevnom kretanju i svladavanju prepreka u školi. Ivan Diktić pomaže Mihaelu Papiću koji pohađa 4. razred i boluje od cerebralne paralize te mu je stalna pomoć također prijeko potrebna.

Prema riječima Gordane Jančić, u čazmanskoj Osnovnoj školi još je troje djece kojima su potrebni pomoćnici u nastavi te će se udruga i dalje javljati na natječaje ne bi li i njima osigurala potrebnu pomoć.

pomocnici