Vatrogasnu zajednicu Grada Čazme čini 15 aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, a u njezinom se sklopu nalazi i Javna vatrogasna postrojba. „Pri kraju godine možemo konstatirati da je suradnja između VZ i Grada Čazme na vrlo visokom nivou i da se kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta i usavršavanja djelatnika putem edukacija te obnavljanja opreme i brine o povjerenoj imovini“, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak koji ističe kako se grad ponosi svojim vatrogascima aktivnima već 140 godina. Naime, Vatrogasna zajednica Grada Čazme jedna je od desetak najstarijih u Hrvatskoj, a najmlađe društvo datira od prije 50-ak godina, što potvrđuje tradiciju vatrogastva u tom kraju.

U Gradu Čazmi nedavno je provedena vatrogasna inspekcija čiji je nalaz utvrdio da Grad u potpunosti izvršava svoje obveze prema VZ. U budućnosti, u planu je izgradnja novog Vatrogasnog centra za JVP i VZ.

Prioritet ove godine je ulaganje u opremu, ponajviše u odore. Održano je tradicionalno gradsko natjecanje na kojemu su sudjelovale 33 ekipe, od podmlatka, mlađih i odraslih, a VZ je trenutačno fokusirana na promidžbu i pripremu kalendara s fotografijama ekipa, istaknuo je predsjednik, Damir Margetan. Da su dobro organizirani pokazalo se i proljetos kada su DVD-ovi od poplave zaštitili Poduzetničku zonu, ali i druge objekte i imovinu svojih sugrađana za što su i nagrađeni priznanjem gradonačelnika u povodu Dana grada Čazme. U sljedećoj godini najviše će uložiti u kupnju opreme i liječničke preglede za članove interventne postrojbe, na koje su po zakonu obvezni.

vatrogasci