Biološko kupalište i imanje Salaj turistički aduti

Gradonačelnik Dinko Pirak: – Neka ovi dobri pokazatelji budu smjernica svima nama.

Čazma nastavlja uzlaznim trendom broja dolazaka i noćenja turista. Tijekom 2022. godine ostvareno je 3 573 noćenja i 1 165 dolazaka, što je u odnosu na podatke iz 2021. značajno povećanje, točnije 118 % više noćenja i 105 % više dolazaka.

  • Uzlazni trend, koji imamo već niz godina, a koji sve više raste, trebao bi biti pokazatelj i smjernica svima nama kako što bolje iskoristiti potencijale kojima raspolažemo. Pri tome mislim na daljnje ulaganje i razvijanje turističke infrastrukture na javnim površinama, ali apeliram ponajprije na naše ugostitelje da prepoznaju ovaj potencijal, prošire ponudu i povećaju smještajne kapacitete, te na OPG-a i naše stanovnike općenito, koji također od svega mogu imati korist. Prodaja domaćih proizvoda, izrada suvenira, sudjelovanje u turističkim manifestacijama ili uključivanje u turističku ponudu našega grada na bilo koji način može za sve biti jako produktivno – napomenuo je gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak.

Na području grada i prigradskih naselja trenutačno je (samo) 13 objekata s 28 smještajnih jedinica. To podrazumijeva 63 kreveta i 14 pomoćnih ležajeva.

  • Doći ćemo u situaciju kad će se tražiti krevet više, ako to već nije slučaj. Veće grupe turista u većini slučajeva ne mogu se odjednom smjestiti na našem području. Ugostiteljska ponuda je prilično skromna. Nadam se da će se sve to u budućnosti početi mijenjati na bolje, na obostranu korist naših posjetitelja, kao i ugostitelja i iznajmljivača, dodao je gradonačelnik.

Podaci pokazuju kako su najbrojniji gosti, pored domaćih, bili oni iz Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke. Najveći broj dolazaka zabilježen je u prosincu. Taj podatak ne čudi budući da je čazmanski Advent proglašen trećim najljepšim među malim gradovima u RH, po izboru posjetitelja portala gradonačelnik.hr.

– Izuzetno smo zadovoljni brojem dolazaka i noćenja turista na području Grada Čazme. Vjerujemo da je za to povećanje zaslužno i otvorenje našeg biološkog kupališta i novih lokaliteta za obilazak u sklopu Čazme Nature. U prošloj godini povećali smo i broj naših manifestacija u odnosu na vrijeme prije COVID-a te podigli njihovu kvalitetu, što planiramo i ove godine, rekla je direktorica TZ Čazma Ivana Sabljak Murlin.

Turistička zajednica počela je pripreme za prve manifestacije ove godine.

  • U suradnji s Udrugom vinara i vinogradara Čazma obilježit ćemo Vincekovo koje tradicionalno označava početak sezonskih radova u vinogradima, što je za naš vinorodni moslavački kraj vrlo važan događaj. Također, dolazi nam i fašnik koji ćemo organizirati s dječjim vrtićem i osnovnom školom. Za proljeće možemo najaviti naš Supermaraton „Od Kaptola do Kaptola“ koji će biti održan 26. ožujka. Ponovno će se održati i izložba vina „Čazmanski vinokap“, 25. ožujka, a planiramo i pregršt zanimljivih manifestacija tijekom cijele godine, zaključila je Sabljak Murlin.

Inače, Čazma je s crkvom svete Marije Magdalene od 1. siječnja 2023. godine postala prvom hrvatskom članicom prestižne Kulturne rute Vijeća Europe – Transromanica, rute romaničke europske baštine, što otvara i dodatne mogućnosti za razvoj kulturnog turizma.

Foto: Davor Kirin