Grad Čazma spreman je uključiti se i treći put, ukoliko će biti natječaja

Projekt Zaželi, koji se na čazmanskog području u dvije faze provodio od 2018., došao je svome kraju. Ukupno je za ovaj program iz Europskog socijalnog fonda izdvojeno 4 milijuna kuna, privremeno je zaposleno 20-ak žena koje su brinule o ukupno gotovo 200 korisnika. Ta briga uključivala je redovite posjete, nabavku potrebnih namirnica i lijekova te održavanje kućanstva osobama koje žive same i koje u blizini nemaju članova obitelji koji bi im mogli pomagati.

Svima uključenima završetak projekta teško pada: „Korisnicima smo od početka rekli kad završava projekt, tako da su bili spremni na to, no svejedno, ljudi se naviknu i sada im moramo objasniti što se događa i što će biti dalje jer im je ovo bilo prijeko potrebno“, napomenuo je voditelj projekta, Ivan Tomašević.

Za žene zaposlene na projektu omogućena je i edukacija, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina radi povećanja zapošljivosti i bolje konkurentnosti na tržištu rada. Prvu edukaciju prošlo je svih 15 žena, a trenutačno se njih 13 obučava za računalne operatere.

Od 2008. u Čazmi se provodi i program Pomoć u kući

Pomoć u kući sufinancira Grad Čazma te je ukupno kroz 14 godina u tu namjenu uloženo oko 1,4 milijun proračunskih kuna.

Grad Čazma je prvi grad u BBŽ koji je, putem Crvenog križa Čazme, još 2008. godine počeo provoditi program Pomoć u kući. Usprkos niskoj cijeni usluge, koju daje nadležno Ministarstvo, Grad Čazma ne odustaje od tog načina pružanja usluga svojim starijim stanovnicima, vjerujući da će se novim Zakonom o socijalnoj skrbi, koji je upravo u tijeku saborske procedure donošenja, kvalitetnije riješiti i provedba programa Pomoć u kući. U čazmanskom Crvenom križu pozdravljaju ustrajnost Grada Čazme u pružanju novčane potpore kako bi se program održao na životu.

Za osobe koje mogu ostvariti pravo na uslugu pomoći u kući cenzus je 1.500 kuna primanja po članu kućanstva, a listu korisnika utvrđuje Centar za socijalnu skrb. Taj kriterij ograničava veći broj korisnika. Na ruralnom području, kao što je čazmansko, s velikim brojem staračkih kućanstava, potrebe su za mnogo veći broj korisnika, a to bi se moglo provesti kad bi se cenzus prava i cijena satnice povećalo, istaknuto je na Skupštini čazmanskog Gradskog društva Crvenog križa.

Zbog korone manje osoba može darivati krv 

Zbog korone i usluga je manje, a naročito je, zbog pooštrenih kriterija, smanjen broj osoba koje mogu davati krv, pojasnila je Kristina Orlović, ravnateljica Društva, pohvalivši Grad Čazmu te općine Ivansku i Štefanje, što dosljedno provode zakonsku obavezu izdvajanja 0,7 posto od izvornih  prihoda za aktivnosti Crvenog križa.  Grad Čazma će tako ove godine izdvojiti 132 tisuće kuna, a općine Ivanska i Štefanje 63 tisuće kuna, pošto čazmansko Društvo Crvenog križa uz Čazmu djeluje i na području tih dvaju općina.

Foto: I. Tomašević