Čazmanci su i dalje široke ruke i spremni pomoći onima kojima je to najpotrebnije. U ponedjeljak, 26. svibnja, put slavonskoga grada Otoka otpremljena je druga pošiljka humanitarne pomoći za žrtve poplava. Pomoć se i dalje prikuplja u Gradskom društvu Crvenog križa Čazma, DVD-u Čazma, DND-u Čazma, trgovinama te uz pomoć udruga, organizacija i ustanova. Uključeni su i privatnici te naši poljoprivrednici koji doniraju hranu za stoku.
Ono što je trenutačno najpotrebnije je: jednokratni pribor za jelo i tanjuri, ručnici, deterdžent za rublje, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, baterijske lampe i ulošci, zaštitne maske, sprejevi protiv komaraca, metle, četke, gumene čizme, gumene i radne rukavice. I dalje je potrebna hrana te oprema za djecu i bebe te lijekovi. Naravno, ništa od doniranoga se ne odbija, sve je dobrodošlo, no za navedenim trenutačno vlada najveća potreba.
U gradu Otoku, brojem stanovnika manjem od Čazme, obitelji su prihvatile i udomile oko 1700 izbjeglica s poplavljenih područja. Pripadnici Hrvatske vojske svakodnevno pripremaju tople obroke, a vatrogasci, članovi Civilne zaštite, Crvenog križa i ostalih organizacija te volonteri svakodnevno pomažu, prihvaćaju robu koja se doprema, razvrstavaju je, dijele ono što je potrebno. Bili smo tamo i na vlastitoj koži osjetili duh zajedništva i solidarnosti među ljudima. Treba zahvaliti svima koji pomažu, ali ljudima koji su u stalnom i neposrednom kontaktu s unesrećenima uistinu treba odati priznanje. Pogotovo što su oni sami toliko skromni da zanemaruju svoju žrtvu već zahvaljuju svima koji pomažu. S tom smo se porukom i vratili, noseći pozdrave Otočana i zahvalu za doprinos svih koji sudjeluju u ovoj velikoj, a po svoj prilici i dugotrajnoj, humanitarnoj akciji.

otok2  

otok1