Dječji vrtić “Pčelica” Čazma jedini je vrtić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s međunarodnim statusom eko škole. Potvrđeno je to na svečanosti uručenja certifikata koji je Pčelici, među 20 obrazovnih institucija koje su ove godine stekle status i pripadaju 14. generaciji eko-škola, dodijelila Udruga “Lijepa naša”. Riječ je o udruzi nastaloj iz ranijeg Pokreta prijatelja prirode koja, među ostalim, promiče ekološke spoznaje, posebno odgoj djece i mladeži o potrebi i načinu očuvanja okoliša. U tom smislu provode projekt eko-škole. Riječ je o međunarodnom programu osmišljenom za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola i dječjih vrtića. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Takav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša.
Međunarodne Eko-škole su program Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, prepoznat kao jedan od najuspješnijih modela odgoja i obrazovanja za okoliš u svijetu. Ovaj program “Lijepa naša” vodi i koordinira u Republici Hrvatskoj od 1997. godine. U programu sudjeluje više od 300 osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i dječjih vrtića iz Hrvatske, a status međunarodne eko-škole steklo je do sada više od 200 škola. Bitna karakteristika eko-škola je u tome što one nisu zatvorene u okvire dotične škole već su istovremeno i program lokalne zajednice kojoj škola pripada.
Dječji vrtić “Pčelica” Čazma uključio se u projekt eko škole aktivnostima kojima se djecu i odrasle upozorava na potrebu angažiranja u smanjivanju otpada, kako bi se dugoročno utjecalo na promjenu navika, prije svega, kod mladih. “Glavni  je cilj pomoći djeci da shvate na koji način mogu poboljšati i promijeniti svoju okolinu te ponašanje i navike drugih”, pritom je istaknula ravnateljica Martina Kovač.
Tako je, kako bi postigao eko status, čazmanski vrtić morao zadovoljiti niz programskih koraka koji su uključivali različite ekološko edukativne aktivnosti. Primjerice, jedna od prvih akcija bila je sadnja bilja na vrtićkom igralištu koje je donirala čazmanska tvrtka Komunalije, jedan od članova eko-odbora i sponzor u projektu Eko-škole. Nastavljeno je s  učenjem o odvajanju i recikliranju otpada, proučavanjem čistoće okoliša i drugim projektima.
Pri realizaciji godišnje članarine Udruzi “Lijepa naša” potporu daje Grad Čazma.
Novostečeni status DV “Pčelica” obilježit će podizanjem zelene zastave koju je dobio na temelju dobro ispunjenog zadanog programa. Svečano podizanje zastave održat će se u DV “Pčelica” Čazma, u četvrtak, 29. svibnja 2014. godine.

certifikat

zastava