Dječji vrtić “Pčelica” Čazma, kao jedini vrtić u BBŽ koji nosi eko status, pozvan je na Svehrvatsku smotru Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje koju organizira Udruga “Lijepa naša”. Sudjelovat će 40 obrazovnih, školskih i predškolskih ustanova, vlasnika zelene zastave, a održat će se u Zagrebu, u Remetama, u dvorištu Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije 12. listopada 2014. godine. Domaćin je grad Zagreb.
“Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu,
blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni”, istaknuo je predsjednik Udruge dr. sc. Ante Kutle.
Tradicionalno se u povodu Dana kruha u školskama, vrtićima ili na javnim mjestima u gradovima i općinama postavljaju izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova, rezultati istraživanja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje te mnogobrojne druge aktivnosti. Izložbene prostore posjećuju roditelji učenika i njihovi gosti.
Navedene aktivnosti imaju za cilj upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha, približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage, upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima, s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje, sa zastupljenošću i načinima očuvanja pojedinih vrsta, s razlikama između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama te ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.

dani kruha