Stručnjaci s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu izradili su detaljnu analizu Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije u kojoj se uspoređuju gospodarske prednosti obiju županija.

Na temelju rezultata, izdvojene su najvažnije ekonomske prednosti Zagrebačke županije, koja daleko iskače ispred Bjelovarsko-bilogorske po raznim pogodnostima, a posebno po potporama i subvencijama koje izdvaja za poljoprivredu, gospodarstvo, komunalnu infrastrukturu i druge aktivnosti koje su od životne važnosti za građane.

Samo neke od činjenica potvrđene analizom su da je ukupni  bruto domaći proizvod Zagrebačke županije čak tri puta veći od Bjelovarsko-bilogorske. To znači da su lokalno tržište i gospodarska snaga Zagrebačke županije trostruko veći te da ona pruža veoma velike prednosti i povoljnosti poslovanja.

U Zagrebačkoj županiji registrirano je tri puta više poslovnih subjekata, a još je veći omjer kod aktivnih trgovačkih društava kojih je skoro četiri puta više.

Zagrebačka županija je od 2010.-2015. imala najveću dinamiku rasta izvoza. Ulaskom u područje Zagrebačke županije, gospodarstvo Grada Čazme moglo bi značajno prosperirati.

„I sam sam iznenađen tolikim razlikama između Zagrebačke i BBŽ, iako smo znali da one postoje jer ih osjećamo u svakodnevnom životu.

Naše građane najviše brine hoće li se prelaskom u Zagrebačku županiju povećati porezi ili uvesti neki novi nameti.

Znali smo i prije, a ova studija to samo potvrđuje, da novih poreza neće biti, dapače, Zagrebačka županija u mnogočemu podržava svoje građane, sufinancirajući puno više projekata nego što to čini naša sadašnja županija. Mogli bismo reći da upravo sada plaćamo puno, a zauzvrat ne dobivamo gotovo ništa.

U Zagrebačkoj županiji potporu dobivaju poljoprivrednici, šumari, lovozakupci, različite ustanove i udruge građana, obrtnici i njihova udruženja itd.. Potpore se daju za projekte u prosvjeti, kulturi, sportu, potiče se razvoj javne turističke infrastrukture (poput ekoloških kupališta, primjerice) i mnogi drugi projekti. Naša sadašnja županija puna je obećanja, ali u stvarnosti potiče samo lovstvo, a i to u manjoj mjeri.

Još jedna od stvari koje muči naše građane je skuplja registracija. Imamo saznanja da će se troškovi registracije izjednačiti u cijeloj državi pa više neće biti gradova u kojima je ona znatno jeftinija, nego će svuda biti jednako“, rekao je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.